Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts. Beter voorkomen dan genezen dus.
Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd. Veel mensen zijn zo enthousiast dat ze te snel overschakelen, aanvankelijk te grote hoeveelheden eten en hun verteringsstelsel daardoor overbelasten.
Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten.
In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Omdat het weinig calorieën bevat, is het geen groot probleem om te veel sla te eten. De laatste jaren zijn er echter veel gevallen geweest van sla die besmet raakte met E. coli . Soms wordt sla, met name romaine sla, teruggeroepen.
Maar liefst 95% van het gewicht van sla bestaat uit water. Dus als je sla eet, les je ook je dorst. En het hoge watergehalte vult je sneller , wat helpt om honger te beteugelen en overeten te voorkomen.
Sla bestaat bijna uitsluitend uit onoplosbare vezels. Daarom wordt het gezien als een low FODMAP-voedsel — en een goed alternatief voor high FODMAP-groenten, zoals artisjokken, kool, broccoli, bieten, spruitjes en asperges ( 3 ).
Bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet, rucola, sla en boerenkool, zijn rijk aan vezels met laxerende eigenschappen . Ze zijn geweldige opties voor verlichting van constipatie, vooral als ze rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten veel water, wat helpt bij de stoelgang.
Sla is een substraat met een lage gasafgifte voor microbiotafermentatie en sla-geïnduceerde abdominale distensie wordt veroorzaakt door een ongecoördineerde activiteit van de buikwanden . Correctie van de somatische respons zou effectiever kunnen zijn dan de huidige dieetbeperkingsstrategie.
Veel mensen ervaren een opgeblazen gevoel en/of darmklachten als ze veel salade eten . Dit gebeurt vaak als iemand snel van een minder gezond, vezelarm dieet overgaat naar een gezonder, vezelrijk dieet.
Salades en andere vezelrijke voeding kunnen vaak leiden tot stoelgang en mogelijk zelfs diarree, omdat sommige mensen salades niet goed kunnen verteren.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Broccoli, uien, knoflook, spruitjes en bloemkool zijn allemaal voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte en moeten worden vermeden door mensen die vaak last hebben van een slechte darmgezondheid.
Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van nitraatrijke groente, zoals bladgroente, geen gevaar voor de gezondheid oplevert.
Waarom niet? Vanaf mei tot oktober komt de sla in de supermarkt van de Nederlandse akker of uit de onverwarmde kas. Dat kost weliswaar minder energie, maar wel veel ruimte en water. Bovendien is sla erg kwetsbaar voor beschadiging en ziekte.
Belangrijkste hoogtepunten of samenvatting. U kunt een salade eten als avondeten om de spijsvertering en slaap te bevorderen, terwijl u een grotere maaltijd voor de lunch bewaart . Veel gangbare salade-ingrediënten zoals bladgroenten en noten bevatten voedingsstoffen die de slaap bevorderen. Sommige noten bevatten veel melatonine, wat de belangrijkste factor is achter een goede nachtrust.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Bijna alle kant-en-klare sla blijkt op de dag van aankoop dik in orde: 86% scoort dan goed tot zeer goed. Maar dat ligt anders op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum. Dan krijgen slechts 4 van de 29 zakjes sla (3 keer veldsla, één zakje rucola) het predikaat goed.
Als je wilt afvallen zijn salades je beste vriend. De basis van een salade is namelijk sla of een andere bladgroente. Deze bevatten zo weinig calorieën dat het bijna verwaarloosbaar is. Daarnaast vullen bladgroenten goed, waardoor je lange tijd verzadigd blijft.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts.
Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Health Digest adviseert om dagelijks 85-90 gram sla te eten, maar waarschuwt er alleen voor om het niet dagelijks te eten als je het als je voornaamste voedingsbron beschouwt.