Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
7) Prikkelpudding. Het oudste recept ter wereld stamt uit 6000 voor Christus en werd in 2007 ontdekt door onderzoekers van de universiteit van Wales.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Ze eten vooral plantaardig voedsel
“Zo'n 90 tot 100 procent van wat ze daar eten bestaat uit plantaardig voedsel,” vertelt Buettner. Dat dit z'n vruchten afwerpt, is niet zo gek: een plantaardig dieet is namelijk goed voor je hart, je darmen en je hersenen.
Honing werd voor het eerst gevonden in een graf in het oude Egypte en is ongeveer 5.500 jaar oud. Honing werd vereerd in het oude Egypte en blijft lange tijd eetbaar. In 2015 vonden archeologen tijdens het opgraven van graven in Egypte ongeveer 3000 jaar oude honing die volledig eetbaar was.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
De dadel is de 'oudste vrucht ter wereld'. Hoewel ze door velen frequent gesmaakt wordt, zijn er nog verschillende interessante weetjes die minder bekend zijn over deze heerlijke lekkernij. We zetten ze eventjes voor jullie op een rij: Dadels groeien in trossen aan palmbomen.
De oudste nog levende vrouw is 117 jaar oud, terwijl de oudste persoon die ooit is geverifieerd 122 jaar oud is. Abad viert op 5 april zijn 124e verjaardag en zegt dat zijn geheimen voor vitaliteit onder meer een dieet zijn dat rijk is aan fruit en lamsvlees , aldus een verklaring van het pensioenprogramma waar Abad deel van uitmaakt.
Jeanne Calment werd 122 jaar en was hiermee vermoedelijk de langst levende persoon aller tijden. Bijzonder: de Française heeft vanaf haar 21e als een ketter gerookt. Hoe kan dat!? Waarom sterft de ene roker veel te jong en wordt de ander wél oud?
Bonen zijn de hoeksteen van elk Blue Zones dieet ter wereld : zwarte bonen in Nicoya; linzen, kikkererwten en witte bonen in het Middellandse Zeegebied; en sojabonen in Okinawa. De langlevende populaties in deze Blue Zones eten gemiddeld minstens vier keer zoveel bonen als wij.
Naast brood en pap aten mensen in de middeleeuwen veel bonen en peulvruchten. Van melk maakten ze de 'luxeproducten' boter en kaas. Om eten langer te bewaren, werd het gedroogd, gerookt, gezouten, gezoet, bewaard onder vet of werd er zuur en zwavel aan toegevoegd.
Uit grootschalig (archeologisch) skeletonderzoek van de Universiteit van Cambridge, blijkt dat gezondheid van de mensen in West-Europa - en dus ook Nederland en Utrecht - door de tijd heen fluctueert. Zo waren mensen tussen het jaar 800 en 1000 veel gezonder dan omstreeks 1800.
Brood vormde het hoofdvoedsel, gevolgd door andere graanproducten, zoals pap. Vlees was prestigieuzer en duurder dan graan of groente. De adel liet bij speciale gelegenheden een beer (mannelijk varken) slachten. Als smaakmakers werden verjus, wijn en azijn gebruikt.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Studies tonen aan dat de stadsbewoners een verscheidenheid aan vlees, zuivel, granen en andere planten aten. De scherven leverden sporen van eiwitten op die in gerst, tarwe en erwten voorkomen, samen met verschillende soorten dierlijk vlees en melk.
Dieet: De mensen in de blauwe zones eten voornamelijk plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten.
In die tijd is tabak een 'superfood'. Op basis van tabak worden siropen, gorgeldrankjes, haarlotions, liefdes- drankjes en huidzuiveringsmiddelen gemaakt. In de volgende eeuw ontdekt men dat tabak geen wondermiddel voor alle kwalen is. Toch blijven de mensen roken, gewoon voor het plezier.
Laten we eens naar een aantal statistieken kijken... Onderzoekers van 'Action on Smoking and Health' hebben gerapporteerd dat een 30-jarige roker kan verwachten nog ongeveer 35 jaar te leven , terwijl een 30-jarige niet-roker kan verwachten nog 53 jaar te leven.
Een van de belangrijkste gewoontes van mensen die in blauwe zones leven, is het eten van een dieet dat voornamelijk bestaat uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en noten . In eerdere interviews met CNBC Make It en andere publicaties, gaven veel honderdjarigen aan dat hun dieet ervoor zorgde dat ze een lang en gezond leven leidden.
Maria Branyas Morera , oudste mens ter wereld, overleden op 117-jarige leeftijd - The New York Times.
De onderzoeker eet een plantaardig dieet dat drie keer per week zeevruchten bevat . Vis is een bron van eiwitten, hoewel zijn belangrijkste bron peulvruchten zijn, waaronder kikkererwten of linzen of zwarte bonen. Hij raadt ook veel volkoren granen, groenten en royale hoeveelheden olijfolie aan — 3 eetlepels per dag.
1. Jackfruit. Deze veelzijdige vrucht is de nieuwe trend op het gebied van vegan en vegetarisch eten. Van oorsprong groeit jackfruit in Zuid-Oost Azië, en het is de grootste fruitsoort ter wereld die aan een boom groeit (de vrucht kan wel 35 kilo zwaar worden!).
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
Witte kool is een van de oudste geteelde groenten. Ze wordt al sinds de oudheid gebruikt. In de middeleeuwen werd ze vooral beschouwd als een geneeskrachtige plant, maar ze werd toch ook gegeten door de burgerij.