De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. De houdbaarheidsdatum staat altijd op de verpakking. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken.
In tegenstelling tot gewone aardappelen bewaar je ze best in de koelkast voor gebruik. Opgelet, het is aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan. Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.
De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Indien te warm en te lang bewaard: de knollen krijgen uitlopers of spruiten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen. Indien te vochtig bewaard: meer schimmelvorming en rotting. Indien in te veel licht bewaard: meer vorming van solanine en uitlopers.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
Wel eerst goed wassen! Misschien bak je die krieltjes te hard? ! Oplossing: olie in de pan en opwarmen, krieltjes in de pan en goed omroeren zodat de aardappeltjes allemaal wat olie om zich hebben, warmtebron omlaag zetten en deksel op de pan. Na zo'n 5 minuten ongeveer, deksel verwijderen en ze bruin bakken!
Voorgekookte verse krieltjes uit de supermarkt bak je gemiddeld 10 minuten lang op 160 graden in een voorverwarmde Airfryer. Na 5 minuten even door elkaar husselen is wel aan te raden.
Mag je rauwe aardappelen eten? Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree.
Gebakken, gekruide krieltjes. Kant en klaar, dus alleen even opwarmen! Oven: 25 minuten op 160 graden.
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet. Ik laat de aardappeltjes wel altijd ontdooien voor ik ze gebruik.
Aardappelen niet in de koelkast bewaren
Het is niet goed voor aardappelen om ze te bewaren in de koelkast, het klopt dat dit een donkere en koele plaats is maar de koelkast is te vochtig om de aardappelen in te bewaren dus kunnen ze gaan rotten. Door de kou van de koelkast word de kwaliteit ook heel snel minder.
De schil van de aardappel is volledig eetbaar en hoef je dus niet te verwijderen na het koken. Daar zitten bovendien veel voedingsvezels in, wat ook goed voor je is. Vind je zo'n schil opeten maar niks? Dan kun je ze natuurlijk verwijderen.
Kies gave verpakkingen, want die beschermen het eten tegen bederf. Staat een blik of potdeksel bol, dan is het product dat erin zit bedorven. Kies groente en fruit zonder plekjes, want die blijven langer goed.
Verhit een flinke laag olie in de frituurpan. Bak de krieltjes in de olie tot ze lekker bruin en knapperig zijn.