Ja, koffie kan inderdaad bederven, vooral als het al een tijdje over datum is. Dit betekent niet meteen dat het schadelijk is, maar de smaak en het aroma kunnen sterk verminderen. Als je koffie 2 jaar over datum is, kan het zijn dat de koffie een beetje muf smaakt.
Gemalen koffie verliest daarom sneller smaak dan hele bonen, en snelfiltermaling en fijn espressopoeder sneller dan grove oploskoffiekorrels. Vacuüm verpakte, gemalen koffie is zeker een jaar na de THT nog bruikbaar, onverpakte bonen enkele maanden.
Zoals we eerder in dit artikel zeiden, de versheid van koffie neemt na twee weken af. Daarna is het nog niet bedorven, alleen de smaak gaat vanaf dat moment beetje bij beetje verloren. Je kunt vervallen koffie dus nog wel een geruime tijd blijven drinken.
Een ongeopende verpakking gemalen koffie is jaren houdbaar. De gemalen koffie is, net zoals koffiebonen, vacuüm verpakt. Een geopende verpakking gemalen koffie bewaar je koel en droog. Vanaf het moment dat de verpakking geopend is, kan (een deel van) de koffie zijn smaak en aroma verliezen als je het niet goed bewaart.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is ongeveer twee weken. Na de twee weken is de koffie niet bedorven maar is het wel een belangrijk gedeelte van de smaak verloren.
Ja, koffie kan inderdaad bederven, vooral als het al een tijdje over datum is. Dit betekent niet meteen dat het schadelijk is, maar de smaak en het aroma kunnen sterk verminderen. Als je koffie 2 jaar over datum is, kan het zijn dat de koffie een beetje muf smaakt.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Droge koffie en thee tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits droog bewaard.
Senseo-pads zijn in ongeopende verpakking meestal 2 jaar houdbaar.
HOUDBAARHEID FILTERS
Afhankelijk van het type filter is de houdbaarheid gemiddeld 3 tot 6 jaar na productiedatum. Een deeltjesfilter kan in principe onbeperkt houdbaar zijn, indien goed verpakt en opgeslagen. Zodra het filter uit de verpakking is gehaald, neemt de houdbaarheid aanzienlijk af.
Een ongeopende fles in de voorraadkast is nog tot een maand na de houdbaarheidsdatum prima te drinken. Als je de fles wel open gemaakt hebt en deze in de koelkast zet, kun je er twee weken mee doen.
De capsules worden hermetisch afgesloten om de aroma's van de koffie optimaal te behouden. Hierdoor zijn de capsules tot een jaar na productie houdbaar. U kunt de houdbaarheid testen door het zilverkleurig membraan van de capsule zacht in te drukken. Een houdbare capsule zal opnieuw bol komen te staan.
a Vacuüm verpakte koffie blijft verser, omdat de zuurstof die ervoor zorgt dat de koffie min- der vers wordt, er dan uit is. b Het pak vacuüm verpakte koffie is hard. c Als je het pak openmaakt, hoor je een soort sissend geluid. Dat geluid wordt veroorzaakt doordat lucht het pak binnendringt.
De koffiebonen bewaar je op zo'n manier dat er zo min mogelijk lucht (zuurstof), licht en vocht bij kan. Licht en vocht zijn het makkelijkst op te lossen. Zet de bonen weg op een donkere plek of in een niet-lichtdoorlatend blik. Bewaar de koffiebonen niet in de koelkast of in een kelder want dat zijn vochtige plekken.
Koffiecups zijn daarentegen wel vacuüm verpakt. Deze zijn daardoor dus ook veel langer houdbaar. De smaak en aroma gaan niet zo snel achteruit als bij koffiepads omdat er dus geen licht en lucht bij kan. Je kunt ze dus prima tot een jaar na aankoop nog gebruiken.
Veel producten, zoals mayonaise, pindakaas en hagelslag zijn vaak nog twee of meer maanden houdbaar na de tht-datum. Bij koffie gaat dit zelfs nog een stapje verder, dit kan nog enkele jaren na de houdbaarheidsdatum gebruikt en gedronken worden.
Het is ideaal om koffie in een luchtdichte omgeving te bewaren om de groei van bacteriën te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Vacuümverpakte koffie blijft doorgaans 8 tot 12 maanden houdbaar.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig.
Oude koffiebonen zijn muf, vormen geen mooie cremalaag op de espresso en missen smaak. Van een oude koffie kun je echt geen lekkere kop koffie zetten.
De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden.
Cafeïne heeft een halfwaardetijd van ongeveer 5 uur. Dit betekent dat als 's ochtends om 8 uur een kopje koffie drinkt, de helft van cafeïne om 13:00 uur uit je lichaam is verdwenen. Het duurt dus ongeveer 10 uur voordat cafeïne volledig uit je lichaam is.
Koffiebonen bewaren: zo doe je dat. Allereerst: wat is de houdbaarheid van koffiebonen? Als het je om de smaak gaat, gebruik je koffiebonen liefst ongeveer twee tot tien dagen na het branden. En hoewel de smaak in de loop der tijd achteruitgaat, blijven ze nog goed tot zo'n dertig dagen na het branden.
Strooi wat koffiedik tussen de planten van je moestuin, of giet zelfs je koud geworden koffie erbij. Hieruit krijgen onder andere wortels, tomaten en komkommers een beetje extra voeding door de voedingsstoffen die in het koffiedik zitten, zoals magnesium en kalium.
Vooral planten die een alkalische en dus kalkrijke grond nodig hebben, zoals lavendel, rozemarijn en duizendblad, maar ook fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en pruimenbomen, mogen niet met koffiedik worden bemest.