Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen. Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed.
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Hoelang kan je chocolade bewaren? Om ten volle te kunnen genieten van de smaak, worden chocolade-eieren best binnen de acht dagen na aankoop geconsumeerd, vooral als het gaat om eieren met roomvulling.
Gezonde hoeveelheid
Hoeveel eitjes we precies eten tijdens deze feestdagen verschilt per persoon. Volgens het Voedingscentrum is een gemiddelde van 16 gram ei per dag een gezonde hoeveelheid. Dat komt neer op twee tot drie eieren per week. "En als je vegetariër bent, zijn dat er drie of vier.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën. Dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolade-eitjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Je kunt kiezen of je het volledige ei of dooier en eiwit apart invriest. Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen. Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed. Gebruik ontdooide eieren enkel in warme bereidingen.
Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont.
Geen sprake van verspilling
RTL Z vogelde uit dat fabrikanten en supermarkten de paaseitjes niet weggooien. Er is dus geen verspilling van voedsel. Vaak worden paaseitjes eerst met korting verkocht in de supermarkt, maar veel paaseitjes worden ook weggegeven aan de voedselbank.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
De aluminiumfolie zorgt dat de aroma's van de chocolade optimaal behouden blijven en geeft een luxe uitstraling. ideaal om uw chocolade assortiment op te waarderen passend bij het seizoen.
Na openen kunnen zich hier schimmels en bacteriën in ontwikkelen, die gifstoffen achterlaten. Dat is ongezond. Geopend kun je deze producten vaak wel een week in de koelkast bewaren, maar gooi ze weg als je schimmel ziet.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Een omelet kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 1 dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. Omdat ei rubberachtig van textuur wordt als je het invriest, kun je een omelet beter niet invriezen.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Gepocheerde eieren kunnen tot wel zes maanden in de vriezer worden bewaard. Zorg ervoor dat je ze geleidelijk in de koelkast laat ontdooien voordat je ze opwarmt.
Eerder liet de expert aan RTL Nieuws weten dat je dan maar liefst 7000 extra calorieën moet eten. Een paaseitje bevat ongeveer 47 calorieën. Als je dat omrekent, zou je 150 paaseitjes moeten eten om één kilo aan te komen.
Een kilogram vet bevat ongeveer 7.000 kcal. Als je 1 kg wilt afvallen, moet je dus 28 dagen lang 250 kcal minder eten dan jouw caloriebehoefte, die voor een vrouw dus gemiddeld 2.000 kcal per dag is. Wil je 2 kg afvallen in 28 dagen tijd, dan moet je dagelijks 500 kcal minder eten.
Als je zeker wilt weten dat je niet te veel of te weinig eet met Pasen, vervang je een tussendoortje, zoals een pakje liga's, door 4 of 5 paaseitjes. De rest van de dag eet je vervolgens normaal, dus drie hoofdmaaltijden en hiernaast nog twee andere tussendoortjes.