Een aantal minimale eisen voor goede aardbeienkwaliteit is: ze zijn intact, in goede staat, schoon, zien er vers uit en ze zijn vrij van vreemde geuren en/of smaken. Het fruit moet goed zijn ontwikkeld en een goede rijpheid laten zien. Het kroontje en de steel van de aardbei moeten groen en vers zijn.
De grote donkerrode vruchten hebben een uitstekend aardbeiaroma. KoronaKorona behoort tot een van de lekkerste aardbeien. De grote donkerrode vruchten hebben een uitstekend aardbeiaroma. Van deze planten oogst u dit jaar nog aardbeien.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
In de campagne 'Het lekkerste groente en fruit' laat Albert Heijn zien waar ze op wil scoren: ketenverkorting, met versheid en smaak. AH claimt verder 'lekkerst getest' op aardbeien na onderzoek bij grote Nederlandse supermarkten.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aardbeien zijn net snoepjes, maar vormen wel degelijk een goede aanvulling in je dagelijkse eetpatroon. “Net als veel andere fruitsoorten bevatten aardbeien veel nuttige stoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze weinig calorieën”, legt de diëtist uit.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken.
Aardbeien bij ALDI komen gewoon uit Nederland. Dankzij onze korte lijntjes met de boeren, hoeven de Hollandse aardbeien niet lang op transport. Zo liggen ze altijd vers bij ALDI in het fruitschap.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
Vreemd genoeg zijn White Jewels niet de duurste aardbeien in Japan, deze eer gaat naar de Kokota Strawberries, een gigantische rode soort, die worden verkocht aan 22 US dollar per stuk.
Aardbeien Selectie
Kies bessen met een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene doppen . Aardbeien moeten altijd gekoeld en droog bewaard worden tot vlak voor het serveren. Spoel de bessen af onder koud water, met de groene steeltjes nog intact.
Een levendige rode kleur is de belangrijkste aanwijzing voor een rijpe, zoete aardbei. Groene kapjes bovenop zijn goed; bruine of verschrompelde, niet zozeer.
Aardbeien moeten een levendige rode kleur hebben met stevige, groene bladeren . Ze rijpen niet nadat ze geplukt zijn (in tegenstelling tot dit fruit), dus doe geen moeite met bessen die nog groen of wit zijn. Bekijk ze goed en vermijd containers met bessen die papperig of beschimmeld zijn.
Aardbeien hebben een goed drainerende grond nodig, ze houden niet van "natte voeten" en maximale zonneschijn om de bessen zoeter te maken , zorg ervoor dat je planten in de volle zon staan, regelmatig water krijgen en bemesten. Door aardbeien te voeden met een meststof die rijk is aan kalium (potas), zal het fruit zoeter worden.
De snelste en makkelijkste manier om zoetere aardbeien te krijgen is door ze te mengen met een lepel suiker (of suikervervanger, als je dat liever hebt). Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
Door het warme weer is er een groot aanbod aan aardbeien. Daardoor zijn de prijzen in korte tijd enorm gedaald. Een bakje van 400 gram kost bij veel supermarkten nog geen 3 euro.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Het wordt aangeraden om ongeveer acht aardbeien per dag te eten . Volgens experts kun je echter ongeveer vier aardbeien van normale grootte per dag eten en tot zes als ze extreem klein zijn, bij elke maaltijd. Je kunt elke dag 200 gram fruit eten, maar je moet altijd een breder scala aan fruit eten.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.