De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest.
Want proeven van een Ferrero Rocher brengt een ware smaakexplosie teweeg: een volledige knapperige hazelnoot in de kern, een heerlijk smeuïge hazelnootvulling, een krokant wafeltje als omhulling, en dit alles bedekt met een laagje chocolade en licht geroosterde notenstukjes.
Onze hazelnoten komen voornamelijk uit Turkije, Italië, Chili en de Verenigde Staten. Ferrero zet zich in voor een volledige traceerbaarheid van haar hazelnootaanbod in haar hazelnootwaardeketen.
De chocoladepasta wordt verkocht in 75 landen en geproduceerd in tien fabrieken verspreid over West-Europa (Villers-Ecalles in Frankrijk, Alba en Sant'angelo dei Lombardi in Italië, Belsk in Polen, Stadstallendorf in Duitsland), Moskou in Rusland, Brantford in Canada en Lithgow in Australië.
Wat zit er in hazelnootpasta? Hazelnootpasta bestaat uit een mengsel van suiker, plantaardig vetten, fijngemalen hazelnoten, cacao en melkpoeder of andere melkbestanddelen. Om de pasta egaal smeuïg te houden, worden er emulgatoren en extra smaakstoffen toegevoegd.
Ingrediënten. suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen (SOJA), vanilline.
Chocoladepasta of chocopasta (ook simpelweg pasta of in België choco genoemd) is een smeerbaar, zoet broodbeleg dat bestaat uit suiker, vetten (plantaardige olie) en cacaopoeder (chocolade).
De prijs van de ingrediënten, zoals hazelnoten en cacao, is de laatste jaren fel gestegen waardoor het duurder werd het geliefde broodbeleg te maken. Om uit de productiekosten te raken moest Ferrero dus zelf ook haar product duurder verkopen.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Hazelnoten komen oorspronkelijk uit Turkije. Bijna drie kwart van de totale wereldoogst komt hier vandaan. Net als de amandel groeien hazelnoten voornamelijk in gebieden rond de Middellandse Zee. Hierbij valt te denken aan Italië, Spanje en enkele Oost-Europese landen.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
Al sinds 1930 kunnen we genieten van de heerlijke chocoladerepen van Snickers. De klassieke variant van deze chocoladereep heeft een onmiskenbare smaak en kan niet ontbreken in de bekende chocolademixen. Deze repen bevatten een lekkere mix van pinda's, karamel en nougat omhuld in heerlijke melkchocolade.
Het is bekend door de 'bergachtige' vorm van de chocoladereep, gevormd naar de berg Matterhorn in Zwitserland, en ook door de gele verpakking in prisma-vorm. In de reep zit melkchocolade, noga, amandel en honing.
De ingredienten van nougat zijn: honing, suiker, glucosestroop, stijfgeklopte eiwitten, geroosterde noten (amandelen, walnoten, hazelnoten en pistachenoten) en gekonfijte of gedroogde vruchten.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Een pot Nutella kost in Duitsland 2,79 euro en in Nederland 3,02 euro.
In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Hoe is het, vroeg hij ongeduldig', vertelde Giovanni Ferrero, de zoon van Michele die nu de leiding heeft. De hazelnootchocolade werd in 1946 onder de naam Giandujot in de streek Piëmont op de markt gebracht.