Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
In de regel is het zo dat een vers ei (3 dagen) moeilijker te pellen is. Dit komt doordat er bij een vers ei het eiwit nog dicht tegen het vliesje, en het vliesje nog dicht tegen de schaal aanzit.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Stap 2: Breng een pan water aan de kook. Stap 3: Leg de eieren in het kokende water (alle eieren moeten ondergedompeld zijn) en pas de temperatuur aan zodat de eieren 20 minuten zachtjes koken. Stap 4: Bereid een ijsbad voor en leg de eieren er na 20 minuten in. Stap 5: Laat de eieren 10-15 minuten afkoelen.
Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de eieren, afgedekt, 9 tot 12 minuten koken, afhankelijk van de gewenste gaarheid (zie foto). Doe de eieren in een kom met ijswater en laat ze 14 minuten afkoelen . Hierdoor zijn de eieren gemakkelijker te pellen.
Lifehack: je gekookte ei gepeld in slechts enkele seconden
Nou zoals in de video hieronder dus. Het idee is dat je een hardgekookt ei in een glas met water stopt, je hand bovenop het glas legt en daarna de boel flink schudt. Na een paar seconden kun je de schil zo van het ei laten glijden.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
- Bewaar het ei in de koelkast. Let op: de aanbevolen bewaartijd is korter. - Het is het veiligst om zachtgekookte eieren binnen 1 tot 2 dagen op te eten.
Koken. Wist je dat oudere eitjes makkelijker te pellen zijn dan superverse? Na verloop van tijd ontstaat er een luchtbel binnenin het ei, waardoor het heel wat makkelijker is om de schelp te verwijderen. Als het voor jou dus niet uitmaakt welke eieren je gaat koken, kies dan altijd voor de oudste.
Zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet u het vuur uit en doet u het deksel op de pan. Laat de eieren in het hete water staan voor de volgende tijden, afhankelijk van de gewenste gaarheid: 3 minuten voor ZACHT gekookt; 6 minuten voor MEDIUM gekookt; 12 minuten voor HARD gekookt.
Kook slechts 5 minuten, haal dan van het vuur en laat de eieren nog 10 minuten afgedekt in de pan zitten . Met deze methode krijg je perfect hardgekookte eieren, zonder dat de buitenkant van de dooier groen wordt.
Vuile schelpen verontreinigen schone kookplekken, keukengerei, voedsel of handen. Eieren hebben kleine poriën waar schadelijke bacteriën in kunnen komen. Zelfs schelpen die er schoon uitzien, kunnen bacteriën bevatten. Toch hoeven eieren niet gewassen te worden .
Bedek de eieren met vers water, plus ongeveer 1 tot 2 inch water. Voeg baking soda toe. Zet de pan op het fornuis op middelhoog vuur en breng aan de kook gedurende 1 minuut. Dek af en haal de pan van het vuur en laat 12 minuten staan.
Als je een eierboom meemaakt, is het verstandig om ongewassen verse eieren die je niet meteen gaat eten, in de koelkast te bewaren. Zo blijven ze langer houdbaar. Of geef ze weg aan vrienden of familie. Gewassen eieren moeten in de koelkast worden bewaard en blijven ongeveer twee maanden houdbaar in de koelkast.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Blijft het op z'n zijkant op de bodem liggen, dan is het vers. Staat het schuin rechtop, dan is het één à twee weken oud. Een ei dat twee tot vier weken geleden gelegd is, blijft rechtop staan op de bodem van de bak. Dan zijn je eitjes dus bijna over datum.