Een andere reden waarom de witte chocolade kan schiften, is omdat er water in het mengsel is gekomen. Stoom die ontsnapt langs de zijkant van de kom die je over je pot kokend water hebt gezet, kan in dat geval de ultieme boosdoener zijn.
Als chocolade te heet wordt, gaat het schiften. De chocolade wordt dan brokkelig en verliest zijn smaak. Om dit te voorkomen kun je chocolade het beste in de oven smelten. Door de constante temperatuur brandt de chocolade niet aan en kun je de tijd gebruiken om andere dingen te doen.
Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig. Wij raden in dit geval aan om altijd een kwalitatief goed merk te kiezen.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Witte chocolade smelten
In tegenstelling tot bij het smelten in de oven of magnetron kun je bij de au bain-marie techniek constant blijven roeren, waardoor het een stuk gemakkelijker is om je witte chocolade om te smelten tot een egale vloeistof.
Je kunt chocolade ook in de microgolfoven smelten. Doe hem in een geschikte kom en zet 30 seconden op vol vermogen in de microgolfoven, roer om, en herhaal tot de chocolade volledig gesmolten is en mooi glanst. Haardroger bij de hand? Daar kan je ook chocolade mee smelten!
Re: witte chocolade wordt niet vloeibaar
Chocolade trekt vocht, geur en smaak aan en dit kan zorgen dat de chocolade niet smelt. Je kan ook je chocolade te warm hebben gemaakt.
Een andere reden waarom de witte chocolade kan schiften, is omdat er water in het mengsel is gekomen. Stoom die ontsnapt langs de zijkant van de kom die je over je pot kokend water hebt gezet, kan in dat geval de ultieme boosdoener zijn.
Je maakt de lekkerste creme of een bijzondere saus. Toch lukt het niet zoals je had verwacht. De saus wordt korrelig of mengt voor geen meter. Dan is je product in de schift gegaan.
Zo kun je geschifte saus redden
Voeg een scheutje koud water of witte wijn toe en plaats een staafmixer op de bodem van je pannetje. Laat de mixer telkens kort pulseren en herhaal dit tot het vet en de vloeistof weer één saus worden. Mix nog even goed door tot je weer een glimmende, gebonden botersaus hebt.
Melk en witte chocolade tempereren
Melk chocolade smelt je het best rond de 45 °C. Na afkoeling zou je moeten uitkomen op 30 à 31 °C. Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren, niet hoger dan 45 °C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29 °C.
Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren: niet hoger dan 45°C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29°C.
Reken 32 graden voor zwarte chocolade, 30 graden voor melkchocolade en 28 voor witte chocolade. De derde en laatste stap klinkt als volgt: zorg ervoor dat de getempereerde chocolade tijdens de rest van het proces op dezelfde, constante temperatuur blijft. Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen.
Witte chocolade die gemaakt is van cacaoboter staat erom bekend dat deze sneller korrelig wordt bij het smelten. Kies je voor chocolade van échte cacaoboter, in plaats van de goedkopere variant, hou hier dan rekening mee.
Als iets gaat schiften, betekent het dat de ingrediënten zich van elkaar gaan scheiden. Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.
Je hebt verschillende soorten kokosmelk in de handel. Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Heb je je slagroom tot boter geklopt? Dan is er helaas geen weg meer terug. Maar geen paniek: je slagroom zal even lekker smaken én je kunt de stijve room juist goed gebruiken om een mooie boterlaag op een cake of taart aan te brengen.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.
Wanneer er waterdamp in je chocolade terecht komt, kan het gaan schiften. Chocolade is vet, dit gaat niet samen met water.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.