Tarte tatin, macarons, chocoladetruffels, brioche, eclairs, meringues, petitfours, crème brûlée en heel veel meer. Wie van zoet houdt kent deze fraaie en exclusieve Franse lekkernijen. Ook steeds meer in Nederland te koop en van hoge kwaliteit.
Gebakken producten zoals baguette en croissant zijn in veel landen niet meer weg te denken bij een ontspannen zondagsontbijt en zoete desserts zoals macarons en crème brûlée zijn al lang aan hun triomftocht over de hele wereld begonnen.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Gespecialiseerd in gebak en zoetwaren, zijn patisserieën droomwerelden voor iedereen met een zoetekauw. Hun aanbod omvat soezendeeg, macarons, millefeuille, madeleines, petits fours, bavaroise en nog veel meer, dus de volgende keer dat u op vakantie bent en zin hebt in iets zoets, ga dan naar de dichtstbijzijnde patisserie.
Cremes, macarons, bonbons, taarten, eclairs, brioches, viennoiseries. De echte patissiers maken ware kunstwerkjes van hun banket, rijkelijk versierd met marsepein, creme of chocolade. Denk daarbij aan taarten, petit fours, macarons, eclairs en nog veel meer Frans gebak. De lijst van lekkernijen is bijna eindeloos.
Frankrijk heeft een rijke gebaktraditie, waardoor het moeilijk is om slechts één kenmerkend dessert te kiezen. Enkele populaire desserts zijn echter macaron en crème brûlée, evenals éclairs (gebakschelpen gevuld met room) en mille-feuille (gelaagd bladerdeeg met room) .
Macarons . Een van de populairste lekkernijen in Frankrijk, de macaron is een zoete meringue-gebaseerde lekkernij gemaakt van eiwitten, poedersuiker, kristalsuiker en amandelpoeder. Dit klassieke Franse gebakje heeft een knapperige buitenkant en een zachte, taaie binnenkant.
Petit fours zijn kleine, hapklare gebakjes of lekkernijen die na een maaltijd worden geserveerd. Het Franse woord petit four betekent "kleine oven" en verwijst naar de zeer kleine, secundaire oven waarin de gebakjes werden gebakken. Ze staan ook bekend als snoepjes, luxe taarten, bonbons of lekkernijen.
Pâtisserie is de benaming voor Frans gebak en de banketbakkerij waar het wordt verkocht.
Een banketbakker kan gaan werken in een traditionele bakkerij, maar ook in een gespecialiseerde patisserie die een breed scala aan zoete lekkernijen, gebak en desserts verkoopt.
Patisserie, oftewel banket, zijn zoetigheden zoals taarten, petit fours, macarons en eclairs. Ze zien er vaak uit als kunstwerken, zijn mooi gedecoreerd met marsepeinen bloemen, creme of chocolade. Ze zijn een traktatie voor zowel je mond als het oog.
Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
Een lokale patisserie verkoopt misschien gebakcreaties, maar deze twee woorden moeten niet door elkaar worden gebruikt. Zoals we bespraken, is een patisserie een Frans gebakje dat ook de locatie beschrijft waar deze gebakjes worden verkocht. Gebak verwijst eigenlijk naar het specifieke item dat wordt gemaakt of gekocht in de patisserie.
Pâtisserie is de kunst van het maken van banket . Het omvat een verscheidenheid aan zoete lekkernijen, waaronder cakes, taarten, gebak en desserts. Pâtisserie staat bekend om zijn complexe technieken, verfijnde smaken en verbluffende presentaties en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.
Cake valt doorgaans onder de categorie 'gebak'. Koekjes en brownies hebben specifieke kenmerken en ingrediënten, maar cakes vertonen overeenkomsten met banket wat betreft de bakmethode, structuur en het gebruik van beslag op basis van bloem.
De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn de hoogst haalbare waarderingen binnen de ambachtelijke bakkerijbranche. Nederland kent momenteel zeven Meesters Boulanger en drie Meesters Patissier.
Shortcrust pastry is het eenvoudigste en meest voorkomende gebak. Het wordt gemaakt met bloem, vet, boter, zout en water om het deeg te binden.
patisserie (zn) : gebak, taartjes, gebakjes. patisserie (zn) : banketbakkerij.
Toegegeven: wat een banketbakker doet, lijkt sterk op de bezigheden en specialisaties van een patissier. Het grote verschil tussen deze beroepen is dat een patissier meer gespecialiseerd is in het exclusievere segment en zoetigheden. Banketbakkers kunnen immers ook producten op broodbasis verkopen.
Enkele van de meest bekende bakkerijproducten zijn brood, broodjes, platbrood, bagels, donuts, muffins, pizza's, bolletjes, gebak, taarten, crumpets, vlaaien, brownies, cakes, croissants, cupcakes, koekjes, scones, barmbrack, sodabrood, biscuit (brood), crackers, biscuits, pretzels, biscotti, kalakukko, maïsbrood, pandesal...
Categorieën van bakkerijproducten en bakproducten zoals repen, brood (bagels, bolletjes, broodjes, biscuits en heel brood), koekjes, desserts (taarten, cheesecakes en taarten), muffins, pizza, snacktaarten, zoetigheden (donuts, Deense broodjes, zoete broodjes, kaneelbroodjes en koffiekoek) en tortilla's.
Eclairs , een klassiek Frans gebakje, zijn een heerlijk en veelzijdig dessert om te maken. Dit is het perfecte recept voor beginnende éclair-makers vanwege de eenvoudige bereiding. Eclairs worden gemaakt met een basisbeslag waarmee je alles kunt maken, van soezen tot mini-eclairs of zelfs alleen het soezendeeg zelf.
Wat zijn de verschillen? Patisserieën en viennoiseries worden makkelijk door elkaar gehaald. Ze hebben echter enorm verschillende texturen en bakmethoden. Patisserieën kunnen zoet of hartig zijn en hebben geen gist nodig, terwijl viennoiseries actieve levain gebruiken, licht zoet zijn en een ton boter nodig hebben om schilferige lagen te vormen .