Kip, kalkoen, eend Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Hoe lang kun je kip in de vriezer bewaren? Verse kip is tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer. Bewerkt vlees, zoals schnitzels of gemarineerde kipfilet, blijft daarentegen slechts een maand goed in de diepvries. Als je te maken hebt met een volledige, bevroren kip, kun je deze zeker een jaar lang bewaren.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Rauw kippenvlees kun je invriezen of bereiden om het langer te bewaren. Bereid vlees is nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ontdooi ingevroren kippenvlees in de koelkast, afgedekt op een bord of schaal. Kleinere stukken bevroren kippenvlees kun je ook ontdooien in de magnetron op de ontdooistand.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Na openen van de verpakking is het raadzaam de paling binnen 2 dagen te eten. U kunt de paling ook invriezen in de Vacuümverpakking, dan is de paling 6 maanden houdbaar.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
Ook door invriezen verliest vlees namelijk een bepaalde hoeveelheid vocht. Door opnieuw invriezen riskeert U dat bij de bereiding Uw vlees droog wordt en ook zijn smaak verliest. Bovendien hebben bacteriën veel meer vat op het vlees, als het na het ontdooien weer wordt ingevroren.
Hier zijn enkele signalen dat je gebakken kip niet meer goed is: Geur: Bedorven kip heeft een zure of onaangename geur. Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg. Kleur: Verse gebakken kip is meestal goudbruin.
Opnieuw invriezen
Als je een zeer bederfelijk product zoals rauwe kip lange tijd op kamertemperatuur laat ontdooien, is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Het voorbeeld aan het begin waarbij je de rauwe kip de hele dag op het aanrecht laat staan en vervolgens opnieuw invriest, is daarom het worstcasescenario.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.