Een nadeel van gepureerd voedsel is dat het minder voedingswaarden en smaak bevat. Daarnaast is het een textuur met nog klontering of brokjes. Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt.
Vloeistoffen die stukjes bevatten (zoals vruchtenyoghurt, soep met vermicelli) geven eerder aanleiding tot verslikken dan gladde vloeistoffen zoals vla en gebonden soep zonder vulling; Het gebruik van dik vloeibare voedingsmiddelen en dranken, zoals yoghurt, vla, pap en gebonden soep gaat vaak beter.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Moeite met kauwen en slikken, een probleem met de passage van voedsel kunnen redenen zijn over te gaan op een gemalen voeding. Gemalen voeding is een gewone voeding die gemalen of fijn gesneden is en geen harde stukjes bevat. U kunt deze voeding met een lepel eten.
Brood is niet geschikt om te mixen. Pap, vla, yoghurt, kwark en soep zijn alternatieven voor de broodmaaltijd.
Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker!
Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen.
Gebruik een keukenmachine of blender om de maaltijden te pureren omdat deze krachtig zijn en voor een gladdere consistentie zorgen. Het is lastig kleine hoeveelheden te pureren. Bereid meerdere porties tegelijk en vries deze per portie in of gebruik de overige groentepuree als basis voor een soep.
Gepureerd eten bestaat uit zacht en kleingesneden voedsel. Het kan bijvoorbeeld worden gepureerd met een vork of lepel. Het zijn zijn hapklare stukjes die zacht, mals en vochtig zijn. Kauwen is vereist en het kan worden gegeten met een vork.
Gemalen voeding is een onderschatte bron van complexe koolhydraten – voedingsvezels en zetmeel – en essentiële voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kunnen verlagen ( 11 , 12 , 13 ).
Verwijder de schil, zaden, botten en andere taaie delen van ingrediënten die moeilijk glad te blenden zijn. Kook alle ingrediënten tot ze zacht zijn en makkelijk in kleine stukjes te hakken zijn die beter blenden. Verwerk het voedsel met een keukenmachine tot het een fijne textuur heeft. Voeg indien nodig kleine hoeveelheden vloeistof toe.
Specifiek is bekend dat gepureerd voedsel armer is aan calorieën, eiwitten en micronutriënten (3-5). Er zijn enkele technologische ontwikkelingen geprobeerd om de nutritionele en sensorische kwaliteit te verbeteren, zoals gevormd en vormgegeven voedsel en verbetering van micronutriënten (6-8).
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
1 van de gezondste maaltijden is kimchi, een groentenschotel die probiotica zou bevatten en mede dankzij gember, rode peper en knoflook cholesterolverlagend is. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie, yoghurt en linzen.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
De meeste mensen blijven een gepureerd dieet volgen totdat ze weer vast voedsel kunnen eten . Het dieet kan echter ook een oplossing voor de lange termijn zijn als u helemaal geen vast voedsel kunt verdragen of eten. Maaltijden hoeven niet op een vast schema te worden gegeten als u een gepureerd dieet volgt.
Gekookte granen (geen noten of zaden): havermout, rijst- of tarwegriesmeel Gebruik jus, bouillon of saus om rijst of pasta te pureren. Gebruik melk of room om pindakaas- en jamsandwiches, muffins of andere gebakken producten te pureren.
Voorbeelden zijn: volle melk, volle vla, volle yoghurt, volle (vruchten)kwark, maar denk ook aan pap gemaakt van volle melk. Ook kunt u naar smaak suiker, honing, stroop, (limonade)siroop, roomboter, (dieet)margarine, olie of ongeklopte (slag)room toevoegen.
Voedingsmiddelen die gepureerd kunnen worden zijn onder andere: Gekookte pasta, aardappelen en rijst. Gekookte warme granen, zoals havermout, grits of Cream of Wheat. Gekookt vlees, vis en kip .
Lekker bij een stukje vis of vlees is een romige puree van groente. Puree eet gemakkelijk weg, dus handig om lekker veel groente in te verstoppen. Probeer eens puree van zoete aardappel met broccoli, of pompoen met wat rode biet en prei. Ook de bekende aardappelpuree doet het altijd goed.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Doe alle in blokjes gesneden groenten in een stoommandje en kook tot ze zacht genoeg zijn om met één vinger te pletten, en niet verder. Kook groenten niet tot ze melig of doorweekt zijn. Doe de gekookte groenten in een blender of keukenmachine en voeg de boter en room toe, indien gebruikt. Breng op smaak met zout en peper.
Het basisrecept is simpel: groente in stukjes snijden, koken (of stomen) en dan met een ferme scheut kookwater (oppassen dat je dat niet gewoontegetrouw meteen afgiet in de gootsteen!) in de blender. Maak het zo vloeibaar of juist stevig als je zelf wilt (of aankunt). Hoe meer vocht, hoe sneller het richting soep gaat.
Vettere vleessoorten, zoals worst en gehakt zijn zachter en makkelijker te slikken. Als vleesvervanger kunt u ei fijn prakken of gesmolten kaas gebruiken. Ook kunt u een vegetarisch product fijn malen. Aardappelen kunt u goed gaar koken.