Bijna alle merken pindakaas gebruiken palmolie. De een zegt alleen 'niet geharde palmolie' of 'palmolie' of 'duurzaam verkregen palmolie'. Dan is volledig geharde palm een duidelijker statement.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Palmolie levert verzadigde vetten, maar pindakaas met palmolie is een gezondere keuze dan pindakaas gemaakt met gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën . Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevatten transvet, wat uw cholesterolgehalte meer verhoogt dan verzadigd vet.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Calvé 100% pinda's met fijn gemalen stukjes pinda. Dat is 100% puur genieten! Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken.
Het totale palmolie-areaal in Indonesië is ongeveer 7.1 miljoen hectare en in Maleisië ongeveer 4.6 miljoen hectare. In Zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. Palmolie zit niet alleen in voeding. Het is ook een grondstof voor biodiesel.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Het enige wat je nodig hebt zijn pinda's en een keukenmachine . Voeg geen extra olie toe, want de pinda's laten hun natuurlijke oliën los terwijl je bezig bent. Als je ooit zelfgemaakte amandelboter hebt gemaakt, is het maken van pindakaas nog sneller.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
Smakelijk, niet vettig en zonder toegevoegde palmolie !
Knapperig, smakelijk, gemaakt van voornamelijk pinda's en heeft een goede consistentie die niet vettig is.
Palmolie zit dus in eten, moet ik dit vermijden? Palmolie vervangen door oliën zoals kokosolie, sojaolie of zonnebloemolie, lost de problemen van ontbossing en natuurverlies niet op. Deze planten hebben namelijk ook een plek nodig om te groeien én leveren minder olie per hectare dan de oliepalmvrucht.
Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die allerlei producten smeuïg of stevig maakt: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Ze gebruiken palmolie en Skippy gebruikt gehydrogeneerde plantaardige olie omdat ze ervoor zorgen dat de pindakaas niet uit elkaar valt . Dat is de enige reden, samen met de houdbaarheid en de mogelijkheid om minder noten in elke pot te doen.
Pindakaas bevat doorgaans palmolie of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën omdat deze ervoor zorgen dat het gemengd blijft, in plaats van dat het gemengd moet worden zodra het de consument bereikt. Dus als het product het label "No Stir" heeft, bevat het waarschijnlijk palmolie.
We gebruiken ongeveer een theelepel duurzaam geproduceerde palmolie in sommige van onze pindakaasjes om ze romig en smeerbaar te houden . Zonder palmolie zouden de pindaoliën zich op natuurlijke wijze scheiden. Daarom is het niet nodig om in onze potten te roeren. We weten dat palmolie een complex, controversieel onderwerp is.
Waarom? Omdat het gebruik van palmolie zeer negatieve gevolgen heeft voor dier en milieu. Voor de aanleg van palmolieplantages worden complete regenwouden gekapt. Diëtist Berdien van Wezel vindt het daarom geweldig dat Smeris geen palmolie gebruikt.
Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.