Nee, de prijs van de kaas zegt niets over hoe gezond de kaas is. Het maakt dus niet uit of je kaas bij de kaasboer of in de supermarkt koopt.
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Goedkope boerenkaas kopen!
Boerenkaas koopt u meestal bij de kaasboer. Daar is de kwaliteit namelijk meestal beter dan in de supermarkt. Het nadeel is dat de kaasboer vaak duurder is dan de supermarkt.
Wat opvalt, is dat vooral de kaas en de eieren goedkoper zijn op de markt dan in de winkel. Fruit en groente zijn vrijwel even duur, het brood is juist een stuk goedkoper bij de supermarkt.
Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
In boerenkaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. De melkeiwitten in de kaas zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Zij zijn in voedingswaarde vergelijkbaar met de eiwitten in vlees. Calcium (kalk) is één van de belangrijkste mineralen in kaas.
Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).
Discountsupermarkt niet altijd het goedkoopst
Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.
Boerderijkaas smaakt dus duidelijk minder krachtig. Boerenkaas is een puur natuurproduct en smaakt nooit precies hetzelfde. De verschillen in koe, grondsoort, gras, voer, receptuur en bereidingswijze zorgen ervoor dat de smaak van boeren kaas elke keer weer verrassend anders is.
Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en gewone kaas is de melk die hiervoor gebruikt wordt. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Vaak nog van dezelfde dag. De in deze 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak.
Het grootste verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas zit hem in de melk. Dit is het belangrijkste bestanddeel van de kaas.
Het zuivelproduct dat je koopt, is dus altijd verse zuivel. Bovendien is zuivel van de boer vaak een stuk goedkoper dan zuivel in de supermarkt.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken. Ze helpen ook om de zuurgraad in je mond te neutraliseren, wat tandbederf kan voorkomen.
De goedkoopste met A-merken in 2022, de goedkoopste met basisboodschappen in 2022, 2023 en 2024 en nu ook nog eens de goedkoopste supermarkt voor biologische producten.
Gouda Holland, de echte Hollandse Gouda kaas
Een Gouda Holland kaas is dus echt geproduceerd in Nederland, met Nederlandse melk en gerijpt in dito rijpingskamers.
'Spar is duurste supermarkt voor basisboodschappen'
Dat meldt de Consumentenbond op basis van een eigen prijspeiling. De Consumentenbond analyseerde de prijzen van honderd basisboodschappen van het budget- of huismerk van veertien supermarktketens.
Goud: Amalthea Oud van de Amalthea Group B.V. De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'. De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
Kaasboerderij Van Eijk uit Vlist (ZH) is landelijk winnaar Cum Laude met de lekkerste Goudse Boerenkaas. Bij de categorie lekkerste boerderijzuivel werd de prijs toegekend aan VOF M.L. van Ruiten uit Kaag (ZH).
De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.