De volgorde is cruciaal. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, en het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten. Je kunt het dus niet in andere volgorde doen. Wat eventueel wél kan (als je bijvoorbeeld geen ei mag eten) is de bloem en het ei weglaten.
Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Gebruik van melk of yoghurt als alternatief
Melk of yoghurt kan dienen als een uitstekend alternatief voor het ei in het paneren. Dompel je voedsel eerst onder in melk of yoghurt en zorg ervoor dat het goed bedekt is. Vervolgens rol je het door de paneermeel om een knapperige korst te creëren.
Ze worden toegepast op zowel vis, vlees, groenten als fruit. Paneren op zijn Engels: met gekruide bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel of panko. Paneren op zijn Frans: met gekruide melk en bloem. Paneren op zijn Italiaans: met gekruide melk, bier, eierdooiers, opgeklopt eiwit en bloem.
Krokant korstje
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Bestrooi de kip met een beetje peper en zout en haal eerst door de bloem. Haal de kip daarna door het ei en als laatste door de cornflakes. Druk de kip goed in de cornflakes zodat alle zijdes goed bedekt zijn. Leg de kip krokant filets op een bakplaat met bakpapier en zet ze ongeveer 25 min in de oven.
Heb je bloem nodig voor gepaneerde kip? Je kunt kip paneren zonder bloem te gebruiken . Er zijn andere methoden en ingrediënten die ervoor zorgen dat je paneermeel gelijkmatig over de kip wordt verdeeld en eraan blijft plakken.
Gebruik melk als bindmiddel voor broodstengels . Voeg de tenders toe aan de kom met broodkruimels, één of slechts een paar tegelijk, en dep ze goed om. Schud de extra kruimels van elk stuk kip af voordat u ze voorzichtig in de pan legt. Bak 3 of 4 kiptenders tegelijk, maar zorg ervoor dat de pan niet te vol zit.
Gebakken kip smaakt fantastisch met een beslag of een bloemcoating . Het is gewoon een kwestie van voorkeur. Bloemcoatings zoals die in dit recept voor gebakken kip worden gebruikt, combineren bloem met kruiden en soms voegen ze maizena of bakpoeder toe aan de mix.
De grootste boosdoener voor paneermeel dat niet blijft plakken is vlees dat te nat is. Probeer de steaks droog te deppen met keukenpapier voordat je ze in het eimengsel doopt. Door een beetje Parmezaanse kaas aan het mengsel toe te voegen, blijft het paneermeel beter plakken en valt het niet van de steaks af .
Leg op een groot bord en zet 30 minuten in de koelkast om te rusten . Dit zal helpen om het kruimelmengsel licht te laten drogen en beter aan de kip te laten hechten.
Doop de met bloem bedekte kip in de geklopte eieren, zorg ervoor dat deze volledig bedekt is. Bedek de kip grondig met het gekruide broodkruimmengsel, druk zachtjes aan om de kruimels aan de kip te laten plakken . Herhaal dit met de overige stukken kip. Zorg ervoor dat u dit doet voordat u de olie verhit.
Het typische driestappenproces is bloem, eieren en dan paneermeel. In plaats van het ei raadt Moskowitz een mengsel van maizena en water aan, dat, wanneer het door elkaar geroerd wordt, een brij vormt. Het is ook een effectieve lijm, en u zult misschien zelfs merken dat uw kip parm knapperiger is.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
Eieren zijn plakkerig en als ze zich met de bloem vermengen, vormen ze een kleverige pasta waaraan de broodkruimels blijven plakken. Als je een mooie, dikke laag op de kip wilt maken, is dit de manier om te gaan. Als je de eieren wilt overslaan, kun je karnemelk, Griekse yoghurt, mayonaise of zelfs Dijonmosterd gebruiken.
Een simpele truc maak het ei totaal overbodig. Gebruik hiervoor een mengsel van bloem en water om een plakkende laagje te maken om het product met de bedekken. De rest van het paneerproces blijft hetzelfde. Wentel je product, bijvoorbeeld tofu of groenten, nog in een krokant laagje en bakken maar!
Dit is alles wat u hoeft te doen:
Snijd de kip in stukken van de gewenste grootte en dep ze droog met keukenpapier. (Hierdoor blijft het paneermeel beter plakken.) Doe ze in een hersluitbare plastic zak van 4 liter.
Pak het stuk vlees en haal deze door de bloem. Ga verder met paneren door de schnitzel door het losgeklopt ei te halen. Als laatste gaat je vlees door het paneermeel. Je kunt ervoor kiezen om kruiden aan het paneermeel toe te voegen of het paneermeel te vervangen door knapperige cornflakes.
Het enige wat je nodig hebt als vervanger voor ei is bloem, maizena en water. Per ei dat je zou willen vervangen 25 gram bloem, 6 gram maizena en 50 ml water om precies te zijn.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Paneerproces: Elke methode volgt hetzelfde paneerproces in drie stappen: haal de licht gekruide kip door bloem, haal hem door het losgeklopte ei en haal hem door het te testen paneermeel (de hoeveelheid paneermeel wordt voor elke methode aangegeven).
Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Paneermeel is een bijproduct uit de beschuit-industrie, in de vorm van fijne kruimels. Het kan ook worden gemaakt door twee beschuiten tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Paneermeel wordt voor twee doeleinden gebruikt.
Verwerk gepaneerde producten zo spoedig mogelijk na het paneren, anders wordt het paneermeel vochtig en daardoor verliest het zijn krokante korstje. Om gepaneerd voedsel te bakken heb je wat meer boter/olie nodig dan normaal, omdat het paneermeel tijdens het bakken wat van het vet absorbeert.