Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Maak een ondiep geultje in de grond en leg elke 3 centimeter 1 zaadje. Dek de zaden af met wat zand en geef de eerste weken regelmatig en voorzichtig water met een plantenspuit. Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren.
Wortels kun je beter niet verplaatsen. Net als radijsjes zaai je ze meteen op de goede plek want ze kunnen echt niet tegen verplanten. Als je geen tuin hebt, zaai dan een paar zaadjes direct in een diepe bloempot, zodat er een wortel in kan groeien (min. 15 cm).
Wortels zaaien in bak
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
De wortel – de naam zegt het eigenlijk al - zit onder de grond. Een wortel is dus echt een wortel van een plant, en die bevat geen zaadjes. Boven de grond heeft de wortelplant bloemetjes. In die bloemetjes zijn de zaadjes van de wortelplant te vinden.
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Het is belangrijk dat de bodem constant vochtig is. Vooral de eerste weken na het zaaien mogen de wortelzaden niet uitdrogen, anders kunnen ze niet goed ontkiemen. Geef je planten daarom voldoende water.
Beton of asfalt is ook geen oplossing, de wortels zullen altijd naar zuurstof blijven zoeken, dus deze zullen op den duur door het asfalt en beton heen gaan groeien. Als u toch een soort pad rond uw boom wilt dan kunt u rond de boom losse natuurstenen tegels plaatsen als stapstenen.
Start wortels in zaaibakjes binnenshuis, in goede kwaliteit, fijn gestructureerde en dicht opeengepakte potgrond . Gebruik zaaibakjes die minstens 2” diep zijn. Zaai 2 zaden per cel.
Hoewel u misschien niet denkt dat het verplanten van wortels een haalbare optie is, zijn er momenten waarop het het verschil kan maken tussen het wel of niet oogsten van wortels. Het verplanten van wortelzaailingen stelt u in staat om wortels te planten bij de beste temperatuur voor optimale groei en ze zo te plaatsen dat ze de ruimte krijgen die ze nodig hebben .
Wat kun je doen wanneer je zaailingen al behoorlijk lang en dun zijn? Je kunt de zaailingen die zich al flink naar het licht hebben uitgestrekt heel voorzichtig (want de steeltjes breken heel snel en gemakkelijk en de zaailingen hebben maar heel weinig worteltjes) verspenen en dan dieper oppotten in een nieuw potje.
Wortels zaai je altijd in de volle grond. Je hoeft ze dus niet voor te zaaien. Bij wortels zaaien kun je het best kiezen voor verhoogde ruggen van aarde, waardoor je extra lange en rechte wortels zult oogsten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor het gemak wortels te zaaien op een vlak zaaibed.
Wortelen kiemen vaak een stuk trager dan andere gewassen: het kan één tot twee weken duren voordat je de kiembladeren kunt waarnemen. Na een week of drie is het – indien nodig – verstandig om het gewas uit te dunnen (het teveel aan opgekomen plantjes verwijderen door de plantjes aan het loof uit de grond te trekken).
Onvoldoende water zorgt voor ondiepe wortelontwikkeling en stress bij de planten . Wortels bestaan voor 88% uit water, dus geen water betekent geen wortels. Oplossing: Geef regelmatig water, inclusief een keer per week diep water geven in de meeste grondsoorten. Tijdens warme periodes of als u op zandgrond kweekt, moet u mogelijk zelfs vaker water geven.
Bodemwortels zijn taaier en dikker. Waterwortels zijn dunner en delicater. Waterwortels hebben meer haartjes, zodat ze zuurstof kunnen opnemen als ze ondergedompeld zijn in water .
Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk. Planten hebben calcium nodig om veel en sterke wortels te kunnen ontwikkelen.
Water geven na het zaaien
Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en groeien. Bij regen hoef je dus echt niet extra bij te gieten. Bij droog en zonnig weer, daarentegen, is het verstandig om dagelijks of in ieder geval om de dag een beetje water te geven. Zeker als de zaden al aan het ontkiemen zijn.
Wortel zaaien doe je vanaf half maart tot ongeveer eind juli. Je stopt ze ongeveer 0,5-1 cm diep in de grond. In een koude periode, kan het soms wel een maand duren voordat ze opkomen.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Wortel (Daucus carota) zaadproductie duurt twee jaar. Wortels vormen zich in het eerste jaar en hebben daarna een koude periode nodig (minimaal 10 weken met temperaturen onder de 15 °C) om de bloei en zaadproductie te stimuleren .
Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet.
Om handmatig te bestuiven wrijft u zachtjes met uw handpalm over de bloemen en beweegt u heen en weer tussen de bloeiwijzen . Als alternatief kunnen vliegen worden gebruikt als bestuivers. Koop maden bij een hengelsportwinkel (koop 'witte') en leg ze ergens neer om verpopping te stimuleren (worden castors).