Vis of vlees met een hele korte bereidingstijd bak ik slechts heel kort aan, of verwerk ik zelfs rauw in de ovenschotel. Als ik qua garing twijfel of alles direct bij elkaar kan, dan laat ik eerst alle ingrediënten afkoelen en bouw pas daarna de ovenschotel op.
De meeste, maar niet alle, soorten vlees hebben baat bij het dichtschroeien in heet vet voordat de vloeistof wordt toegevoegd . Ik heb ontdekt dat het dichtschroeien van vlees op een hoge temperatuur, in vergelijking met het bruinen op een middelhoog vuur, resulteert in veel minder zichtbaar verlies van sappen.
Kook vlees altijd voordat u het toevoegt
Bovendien voorkomt voorkoken dat het vlees vloeistoffen vrijgeeft tijdens het koken, wat zou resulteren in een waterige ovenschotel. "Zorg er alleen voor dat je het vlees niet te lang kookt, onthoud dat het nog doorkookt als het eenmaal in de ovenschotel zit," zegt DeLeeuw.
Zeker, het vlees zal mals zijn . Bruinen heeft geen invloed op de malsheid. "De hele dag" koken verbetert de smaak niet, of bereikt het doel van malsheid niet, net zo min als het 3-4 uur koken van de stoofpot. Langer koken zorgt ervoor dat het vlees oplost in een zachte, overgare brij.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
" Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang. Serveer de mayonaise koel.
Door het vlees te bruinen, karamelliseert het oppervlak, wat complexe smaken creëert en diepte toevoegt aan het gerecht. Het helpt ook om wat vet te smelten, wat kan voorkomen dat de ovenschotel te vet wordt. Het bruinen van rundergehakt voordat het in een slowcooker wordt gedaan, is niet nodig, maar het kan wat extra smaak toevoegen aan het gerecht.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Schroei het rundvlees dicht . Je moet je rauwe blokjes rundvlees nooit in de stoofpot gooien. Je moet de blokjes eerst in een pan dichtschroeien om ze bruin te maken en die rijke smaak te laten ontstaan.
Een stoofpot heeft wat rust nodig voor het serveren. Serveer met wat knapperig brood, of laat het afkoelen, zet het in de koelkast en serveer het later. De stoofpot smaakt de volgende dag nog lekkerder!
Gekookt vlees zou ongeveer een week houdbaar moeten zijn in een afgesloten verpakking in een goed werkende koelkast. Je zou echter alleen het vlees uit de koelkast moeten halen en opwarmen dat je elke dag nodig hebt . Persoonlijk zou ik het opwarmen op een hoge temperatuur op het fornuis in plaats van het opnieuw langzaam te garen.
Begin met het bruinen van het vlees of de kip, apart, voordat u groenten, vloeistoffen en kruiden toevoegt . Dit sluit de sappen in en voegt smaak toe. Werk in batches bij het bruinen van vlees of kip. Als u teveel tegelijk in de pan doet, zal het in zijn eigen sappen koken en taai worden.
Vlees dat op kamertemperatuur, zo'n 20 ºC, is gekomen voor het gebakken wordt, is dus al een eind op weg naar de juiste temperatuur. Het zal dan gecontroleerder garen, en daardoor sappiger en malser blijven. Het temperatuurverschil met de hete pan is ook kleiner, waardoor het minder schrikt (=taai).
Verhit olie op middelhoog vuur in een grote braadpan. Doe het vlees in de zak met de bloem en schud tot het goed bedekt is. Schud de stukken vlees eraf en voeg ze toe aan de olie en roer tot ze lichtbruin zijn. Voeg de resterende bloem uit de zak en de fijngehakte ui toe. Roer tot ze goed bruin zijn.
" Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je een langzame gelijkmatige braad aan alle kanten hebt , en elk stukje vlees aan de buitenkant moet worden geroosterd," zegt hij. "Als je delen niet bruin laat, laat je smaak achter."
Er is weinig verschil tussen een casserole en een stoofpot. Een purist zou zeggen dat een casserole in de oven gaat, waarbij het gerecht van alle kanten wordt verwarmd, terwijl een stoofpot op het fornuis gaat en van onderaf wordt verwarmd . Een ander verschilpunt is dat een casserole de naam is van de pot die wordt gebruikt om te koken.
Wat je ook doet, voeg niet zomaar rauw vlees toe aan bouillon en verwacht dat het een stoofpot wordt . En als je het bruint, stop dan niet bij het lichtbruinen van de blokjes. Het dichtschroeien van het vlees is een essentiële stap voor het maken van een geweldige rundvleesstoofpot. Dit is waar de stoofpot echt zijn diepe, rijke smaak begint op te bouwen.
Stoven is vooral geschikt voor vlees met veel bindweefsel, zoals rib- en sukadelappen, schouder- en hamlappen en poulet. Stoven gaat het beste in een pan met een dikke bodem, zowel op het vuur als in de oven.
Stoven doe je bij een temperatuur van 80 graden. Een stoofschotel mag nooit koken! Zet de stoofschotel op kamertemperatuur in een koude oven. Verwarm de oven op 90 tot 95 graden.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
De beste manier om biefstuk op te warmen is door het op een rooster in een bakplaat te leggen en het in een oven van 120 °C op te warmen tot het een temperatuur van 43 °C bereikt .
Dek af met aluminiumfolie om te voorkomen dat het uitdroogt. Deze methode duurt meestal minstens 10-15 minuten. De tijdsduur is echter afhankelijk van het type en de hoeveelheid vlees. Vergeet niet om te controleren of het vlees goed is opgewarmd voordat u het serveert.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.