Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Schil de banaan en snijd het in plakjes van 1 à 2 cm. Doe de stukjes in een zakje die je vervolgens in de vriezer legt. Bananen kunnen door invriezen hun smaak wat verliezen maar juist bij overrijpe bananen is dat geen enkel probleem.
Je kan de banaan met schil en al invriezen maar het is het beste om 'm eerst even te pellen. Op die manier kan je de banaan in z'n geheel in een diepvriesbakje in de vriezer bewaren.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Ik ben niet echt dol op banaan, maar bevroren uit de diepvries vind ik ze heerlijk! Het smaakt dan bijna als roomijs. Je moet de banaan wel opeten als ze nog bevroren zijn, anders wordt het een papperige bedoeling. Deze snack is ideaal om overrijpe bananen te verwerken.
Schil je bananen en leg ze op een dienblad en in de vriezer, en vries ze in tot ze stevig zijn. Doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, zorg ervoor dat je alle overtollige lucht verwijdert voordat je ze afsluit . Bevroren bananen kun je het beste binnen zes maanden gebruiken.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis.
Laat de banaan een paar uur op kamertemperatuur ontdooien en onthoud dat je alle vloeistof die tijdens het ontdooien naar buiten komt, evenals het vruchtvlees kunt gebruiken, zowel bij het koken als voor een smoothie.
Ontdooien: Haal de bevroren bananen uit de vriezer en laat ze 2 uur ontdooien op kamertemperatuur, of een nacht in de koelkast . Je kunt ze ook ontdooien in je magnetron op 50% vermogen. De tijd varieert afhankelijk van je magnetron, maar voor 4-5 bananen duurt dit waarschijnlijk ongeveer 3 minuten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Je kunt hele, gepelde bananen invriezen in grote plastic zakken, net als kleinere stukjes banaan. Je kunt bananen ook in hun schil invriezen, maar dit werkt alleen als je gepureerde bananen wilt . Nadat je een banaan die in de schil is bevroren, hebt ontdooid en gepeld, komt hij in wezen als een gepureerde textuur uit de schil.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Een bevroren banaan pellen is namelijk nog een hele uitdaging. En als je je banaan eerst helemaal laat ontdooien kan 'ie weer te zacht worden om goed te pellen. Stop de gepelde banaan of bananen in een bakje of afsluitbaar zakje in het vriesvak en je bent klaar. Je kunt de gepelde bananen ongeveer vier maanden bewaren.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Als je de gebakken bananen in aluminiumfolie verpakt kun je ze ongeveer 2 dagen bewaren. Vind je dat iets te kort? Dan kun je er ook voor kiezen om de baka bana in te vriezen. In de vriezer blijven de bananen tot wel 2 maanden goed.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Gooi gewoon vier bevroren bananen in een blender en draai ze goed door . Als je van softijs houdt, eet het dan meteen op (en een paar eetlepels melk toevoegen aan de blender kan geen kwaad, maar het is niet per se nodig).
Schil bananen en laat ze heel. Leg ze op een bakplaat met rand en bekleed met bakpapier en vries ze in tot ze stevig zijn, ongeveer 2 uur. Doe hele bevroren bananen in een grote diepvrieszak en vries ze tot 6 maanden in. Als je wilt bakken, haal je er gewoon een paar bananen uit en laat je ze ontdooien.
Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
Bananenplant winterhard uitvoerige informatie
Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien. Vanaf -2°C vriest het blad kapot. Bij aanhoudende vorst zal ook de schijnstam, die veel vocht bevat, tot moes vriezen.
Hoe lang zijn bevroren bananen houdbaar? Als u ervoor kiest om uw bananen te schillen voordat u ze invriest, blijven ze ongeveer twee tot drie maanden in de vriezer goed. Als u ervoor kiest om uw banaan in de schil in te vriezen, blijven ze zes maanden in de vriezer goed.
Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder.
Zorg ervoor dat ze stevig in plasticfolie of een zip-top zak zijn verpakt en dat de lucht eruit is . U kunt goed verpakte bevroren bladeren tot zes maanden veilig in de vriezer bewaren. Wanneer u ze wilt gebruiken, verwijdert u de gewenste hoeveelheid en laat u ze 20-30 minuten op het aanrecht ontdooien.