Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Verse afgekolfde melk blijft bij een temperatuur van 19-22 graden zo'n 5 uur houdbaar buiten de koelkast. Bij een kamertemperatuur van 23-26 graden is de melk zo'n 4 uur houdbaar.
De vuistregel is: kijk, ruik en proef! Kijk eerst naar de verpakking of deze niet bol staat en dan naar de melk of deze een normale kleur heeft en geen klontjes bevat. Ruik dan even of de geur niet muf of zuur is. Is beide oké, dan kun je proeven of de melk ook prima smaakt.
Op zuivelproducten staat een 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum. Tot en met die datum heeft het product een optimale kwaliteit. Dit betekent niet dat je het ná die datum direct moet weggooien. Mits koel bewaard is melk en yoghurt vaak nog goed, ook als de THT-datum is verlopen.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
De melk is bedorven als het klonten bevat, muf, zuur of overheersend ruikt en niet meer lekker smaakt. Eieren: kun je vaak nog consumeren nadat de 'ten minste houdbaar tot datum' is verlopen.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kwark kan je makkelijk een paar uur buiten de koelkast bewaren!
YOGHURT TO GO
Simpel maar heel lekker om zelf te maken: yoghurt! Tijdens warme dagen is een frisse variant heel lekker. Maak bijvoorbeeld een frisse sinaassappelyoghurt en neem het mee in deze yoghurtbeker. Die overigens ook geschikt is voor het meenemen van nachos met een dipje of brood/groente reepjes met hummus!
Een bakje kwark kun je makkelijk meenemen onderweg en bijvoorbeeld op je werk in de koelkast zetten. Doe kwark in een bakje en meng dit met het fruit. Voeg muesli, een handje noten en eventueel lijnzaad of chiazaad toe. Sluit het bakje goed af en neem mee.
Hoe lang kun je melk buiten de koelkast laten? De algemene regel van de Food and Drug Association (FDA) voor de meeste bederfelijke etenswaren is: laat ze niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan, zelfs minder als de kamertemperatuur waar je bent warm is.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Wanneer de melk op kamertemperatuur wordt bewaard, vindt er een oxidatiereactie plaats en groeien er micro-organismen, waardoor de melk zuur wordt . Oxidatiereacties vinden plaats wanneer melk in de zomer op kamertemperatuur wordt bewaard en zuur wordt.
Doe er ijsblokjes in en bewaar je melk erin . Vergeet niet om het ijs te vervangen om het koud te houden. Bedek je melkcontainer met een handdoek of deken om het koel te houden, vooral bij warm weer. Als je een thermometer hebt, probeer de melk dan op 7-10°C (45-50°F) te houden.
Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren.
Volgens de USDA kun je melk maximaal twee uur buiten de koelkast op kamertemperatuur laten staan. "Als je melk te lang buiten de koelkast laat staan, kan dat leiden tot voedselgerelateerde ziekten", legt Amidor uit. "Pathogene micro-organismen groeien graag bij temperaturen tussen de 40 en 140 graden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Je kunt als vuistregel aanhouden dat kwark in de koelkast vijf tot zeven dagen houdbaar is na openen – als de THT-datum niet is verstreken.
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet.
Het is gewoon een eetplan waarbij je bij elke maaltijd minimaal drie dagen lang alleen cottage cheese eet . Sommige mensen eten ook met mate verse groenten en fruit. Alcohol, vruchtensap, frisdranken en andere gezoete dranken worden meestal vermeden.