In de kas kun je zaaien: Tuinbonen, doperwten en peulen kun je in de kas of onder glas voorzaaien. Tuinbonen mogen eind februari ook buiten gezaaid worden, ze kunnen best wat kou verdragen.
In een koude kas kan je broccoli, bloemkool en koolrabi uitplanten. Tuinbonen, erwten en worteltjes kunnen nu buiten worden gezaaid. Koolrabi kan vanaf eind maart buiten worden geplant. De ruimte in de kas bewaar je beter voor andere teelten.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
Je kunt ook een voorsprong krijgen op het kweken voor het zomerseizoen door jaarlijkse zaden in de koude bak te starten . Het is de perfecte overgangsplek voor zaailingen om ze iets eerder klaar te krijgen dan normaal gesproken mogelijk is. Je kunt zaden van kwetsbare planten afharden door ze binnen te starten voordat je ze naar de tuin brengt.
Een ongewoon warme winterdag kan de koude bak opwarmen en de planten koken!” De binnentemperatuur moet tussen de 40 en 80 graden Fahrenheit worden gehouden. Zelfs als het buiten onder de 80 graden is, kan de zon de binnenkant van de koude bak veel warmer maken als het deksel gesloten is.
Stambonen kunnen tot half juli in volle grond voorgezaaid worden; stokbonen tot eind juni. Stokbonen hebben namelijk een langere groeiperiode nodig dan stambonen. Sperziebonen zaaien in augustus kan enkel in een kas en moet dan begin augustus gebeuren.
Een kas die niet verwarmd wordt heet een koude kas. Deze koude tuinkas biedt bescherming tegen regen en wind. Hierdoor kan een tuinkas uw moestuin seizoen aanzienlijk verlengen en kunt u het hele jaar door bepaalde gewassen in uw kas zaaien. Een warme kas is een geïsoleerde tuinkas met verwarming in de winter.
In een kas kweek je de tomaten langs een touw. De touwen hangen aan ijzerdraden die horizontaal in de kas hangen. Draai de stengel van de elke tomatenplant aan het het touw. Elke keer als de plant een stukje groeit, draai je het sukje tomatenplant rond het touw.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
De kas vorstvrij houden door noppenfolie aan de buitenkant te bevestigen zal resulteren in minder goede isolatie. De noppenfolie gaat ook minder lang mee dan wanneer je die bevestigt aan de binnenkant. Een andere optie is petroleumkacheltjes zetten in de serre om de kas vorstvrij te houden.
Koude bakken en mini-kassen zijn nuttige accessoires voor een kas en kunnen ook een gedeeltelijk alternatief zijn voor een kas . Kaders zijn gewoon dozen die plat op de grond liggen met een glazen, hellende deksel en mini-kassen zijn glazen dozen die verticaal staan met openingen aan één kant.
Tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en meloenen zijn gewassen die je goed in een kas kunt telen. Deze vruchtgewassen zijn namelijk allemaal warmteminnend, wat betekent dat ze een bepaalde warmte nodig hebben om te kunnen groeien en om vruchten aan te maken/rijpen.
Antwoord: Absoluut. Groene bonen, of het nu stambonen of struikbonen zijn, kunnen in een kas worden gekweekt als ze goede grond, volle zon, regelmatige vochtigheid en temperaturen hebben die niet te warm worden . Groene bonen groeien het beste bij temperaturen tussen 50 en 85 graden F.
Begin van half april tot mei met het binnen zaaien van sperziebonen op een zonnige vensterbank, in een propagator of in een kas. Dit geeft u een eerdere oogst dan wanneer u buiten zaait. Gebruik kleine potten of trays met diepe modules en vul deze met vochtige multifunctionele compost. Zaai één boon in het midden, 5 cm (2 inch) diep, en geef goed water .
Een van de beste manieren om een kas te verwarmen is door een 'warm bed' of een composthoop te creëren die je kunt vullen met houtsnippers (erg belangrijk), mulch, mest, groenteafval, hooi, wijnranken etc. Als je ze netjes op elkaar legt en ze af en toe omdraait, kan de temperatuur oplopen tot wel 38 graden Celsius.
Het antwoord is ja! Er zijn genoeg planten die je in de winter in een kas kunt kweken , en hoewel ze niet zo snel groeien als in de warmere maanden, zullen ze nog steeds floreren met een beetje bescherming tegen de elementen.
Voor toepassingen in kassen heeft een tuinier een kachel nodig die de lucht in de kas verwarmt . De beste goedkope 120V-kachels voor kassen zijn de met olie gevulde radiatoren. Als ze in de buurt van een ventilator worden geplaatst, kunnen deze kleine kachels in de wintermaanden een aantal kleine hobbykassen voldoende verwarmen.
U kunt zaden die goed ontkiemen in deze periode in een onverwarmde kas starten . Begin met het selecteren van winterharde zaden die bekend staan om hun goede gedijen in koelere omstandigheden. Bereid een hoogwaardige grondmix voor om voedingsstoffen en vocht te bieden voor de ontwikkeling van zaden.
Zet zaaibakjes op een verwarmingsmat om snellere ontkieming te bevorderen . Gebruik idealiter een mat met een thermostaat, zodat de grond niet te heet wordt. Veel zaden prefereren een grondtemperatuur tussen 70 en 85 graden Fahrenheit. Geef indien nodig water om de grond vochtig te houden voor de ontkieming en tijdens de zaailingfase.
Koude bakken kunnen uw planten beschermen tegen vorst, maar u moet niet vergeten om het frame 's nachts gesloten te houden . Op dagen dat het weer bijzonder slecht is, kunt u uw koude bak bedekken met bubbeltjesplastic, dekens of lagen kranten om uw planten extra warmte te geven, wat helpt om ze te beschermen tegen de vorst.
Daarnaast kun je de (verwarmde) kas ook nog gebruiken om tropische soorten te kweken. Planten als meloenen, pepers, tomaten en aubergines hebben veel warmte nodig om te groeien. In de zomer zullen ze het hier buiten misschien redden, maar in de kas is het kweken van deze soorten veel beter te doen.
Een onverwarmde kweekbak is gewoon een zaaibak met een transparant deksel. Het deksel helpt om vocht en warmte (als je hem in de zon of boven een verwarming zet) in de bak vast te houden, zodat de groeiomgeving vrij consistent is.