#3 Tip: PUREE Puree eet gemakkelijk weg, dus handig om lekker veel groente in te verstoppen. Probeer eens puree van zoete aardappel met broccoli, of pompoen met wat rode biet en prei. Ook de bekende aardappelpuree doet het altijd goed. Voeg wat haverroom toe voor een extra smeuïge puree.
Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker!
Groenten die geweldig zijn om te pureren: zoete aardappelen, wortels, bieten, pastinaken en bloemkool . Groenten die u beter niet kunt pureren: vezelige groene groenten zoals broccoli en groenten met een schil zoals erwten. Deze laten vaak draden en stukjes achter die u niet kunt pureren.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Maaltijden pureren:
Deze voedingsmiddelen omvatten hoofdgerechten zoals pastagerechten, gekookt vlees en ingeblikt voedsel (soep, chili en stoofschotels) . Sommige zeer zachte voedingsmiddelen zoals rijpe bananen, goed gekookte aardappelen en avocado kunnen met een vork of stamper tot een gladde massa worden geprakt. Een kleine hoeveelheid vloeistof kan worden toegevoegd om het voedsel glad en smeuïg te maken.
Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen.
Je kunt voedsel pureren in een blender of keukenmachine . Gepureerd voedsel is belangrijk als je moeite hebt met kauwen of slikken. Door vast voedsel te veranderen zodat het niet gekauwd hoeft te worden, kun je het veiliger en gemakkelijker doorslikken.
Het basisrecept is simpel: groente in stukjes snijden, koken (of stomen) en dan met een ferme scheut kookwater (oppassen dat je dat niet gewoontegetrouw meteen afgiet in de gootsteen!) in de blender. Maak het zo vloeibaar of juist stevig als je zelf wilt (of aankunt). Hoe meer vocht, hoe sneller het richting soep gaat.
Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.
Purees worden niet gemaakt van rauwe groenten — je moet de groenten wel eerst voorkoken. Als je bonen uit blik gebruikt, kun je die prima zo pureren, omdat ze al gekookt zijn. Zodra de groenten zacht zijn gekookt (je hoeft ze niet te lang te koken, maar ze moeten wel zacht zijn als je ze met een vork kunt vastpakken), ben je klaar voor de volgende stap.
Doe de groentebouillon in een grote pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg alle groenten en zout toe en kook gedurende 40 minuten, tot ze heel gaar zijn . Giet af. Pureer de groenten in een keukenmachine of blender.
Verwijder alle stevige of vezelige delen zoals schillen en zaden. Bereid groenten in kleine, gelijke stukken om te koken, aangezien ze op dezelfde snelheid koken en later gelijkmatig worden gemengd. Roer aan het einde room of boter door de puree. De meeste wortelgroenten kunnen in een blender worden gepureerd.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Maak de ingrediënten eerst zacht en hak ze fijn, probeer dan een vijzel en stamper, stamper of de achterkant van een lepel of vork te gebruiken om een pasta te maken . Je kunt ook ingrediënten in een zak doen en ze met een deegroller rollen tot ze een pasta-achtige consistentie hebben.
Kook harde groentes zoals broccoli, bloemkool, pompoen en wortels daarom eerst en pureer ze samen met wat kookvocht. Groentes zoals paprika, uien, courgettes en tomaten kun je beter zacht laten worden door ze grof te snijden en dan kort te (roer)bakken. Daar wordt de soep of saus ook nog eens lekkerder van.
De staafmixer is bij uitstek het beste keukenapparaat om babyvoeding, soep, sauzen en dips te pureren. Dat komt omdat je er heel gericht voedsel mee pureert, zonder dat alles meteen in een vloeibare massa verandert. Vanwege zijn compacte formaat kun je met een staafmixer je soep direct in de pan pureren.
Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.
Puree maken
Als de aardappels gegaard zijn stamp je ze in de pan. Voor een fijnere en luchtigere variant gebruik je een speciale pureeknijper. Alternatief voor de pureeknijper is een bolzeef waar je de aardappelen met de bolle kant van een lepel doorheen duwt.
Specifiek is bekend dat gepureerd voedsel armer is aan calorieën, eiwitten en micronutriënten (3-5). Er zijn enkele technologische ontwikkelingen geprobeerd om de nutritionele en sensorische kwaliteit te verbeteren, zoals gevormd en vormgegeven voedsel en verbetering van micronutriënten (6-8).
Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Gaat het goed? Maak dan ook fruithapjes en groentehapjes met andere soorten.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
De makkelijkste manier om babyvoeding te pureren is met een elektrische staafmixer of keukenmachine. Kook het gewenste vlees, fruit, groente of graan tot het zacht is en pureer het vervolgens tot het glad is .