Zelfs de schil ver'schilt' Veel mensen weten het niet, maar de schil van een kiwi kun je 'gewoon' eten. Wel even goed wassen, want de kiwi's kunnen bespoten zijn of vuiltjes bevatten. Waar de groene kiwi een ietwat ruwe schil met haartjes heeft, is de schil van de gele kiwi een stuk beter eetbaar.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Gele kiwi's duurder zijn omdat het productieproces bij de gele kiwi een stuk arbeidsintensiever is. De gele kiwi niet alleen helpt jouw afweer op peil te houden maar ook een gezonde zoetekauw is.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Dus ja, kiwi's hebben positieve effecten op de stoelgang, maar dat geldt waarschijnlijk net zo goed voor ander vezelrijk fruit. Die vezels zijn belangrijk omdat ze water meevoeren naar het maagdarmkanaal waardoor er massa aan de stoelgang kan worden toegevoegd en deze gemakkelijker door de darmen kan glijden.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Zespri kiwi bevat 16 essentiële vitaminen en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantothenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Maar hoeveel calorieën zitten er in een kiwi? Ben je klaar voor de feiten: Zespri™ SunGold™ kiwi's bevatten slechts 48,4 kcal per stuk, terwijl Zespri™ Green kiwi's 49 kcal per stuk bevatten*. Geen twijfel mogelijk, kiwi's zijn de beste keuze voor slimme tussendoortjes!
Je kunt een gele kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden. Gele kiwi's kunnen met schil en al worden gegeten. Let op met de combinatie van gele kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse gele kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
Kiwi's. Een dagelijkse portie kiwi kan de systolische bloeddruk verlagen , naast andere voordelen, volgens een gerandomiseerde gecontroleerde proef uit 2022. Mensen die 7 weken lang 2 kiwi's per dag voor het ontbijt aten, hadden een verlaging van 2,7 millimeter kwik (mmHg) in de systolische bloeddruk vergeleken met een controlegroep.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Kiwi's zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.
De kiwi is een dynamo van voeding. Ounce voor ounce bevat een kiwi meer vitamine C dan sinaasappels, aardbeien of grapefruit. Twee grote kiwi's leveren meer kalium dan een middelgrote banaan en bijna net zoveel vezels als een kopje zemelenvlokken. Al deze voeding voor slechts 45 calorieën per kiwi.
Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Prijsverschil groene en gele kiwi's
Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.