Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse en Parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen ook zes maanden worden ingevroren. Plakjes bewerkte kaas kunnen niet goed worden ingevroren, maar kunnen wel een tot twee maanden in de koelkast worden bewaard .
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Dus gooi het weg, of doe het niet . Zolang kaas goed bewaard wordt, blijft het maandenlang goed en rijpt het. Houd er wel rekening mee dat hoe langer je je kaas laat rijpen, hoe scherper de smaak wordt. Bijna alles kan na de houdbaarheidsdatum gegeten worden.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
Productlevensduur gegarandeerd voor 1 maand .
Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, kunnen 4 tot 8 maanden vacuüm verpakt in de koelkast bewaard worden, terwijl zachte kazen, zoals brie, ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar zijn.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
De sealmachine verwijdert alle lucht uit de zak, waardoor het verouderingsproces van de kaas stopt. Dit stelt de houdbaarheidsdatum tot wel twee maanden uit. Hierdoor kunt u de kaas lang hygiënisch bewaren. Dit betekent dat u veilig grote hoeveelheden kaas tegelijk kunt bestellen, zonder risico op bederf .
Kaaskristallen worden in de loop van de tijd gevormd door de afbraak van vetten en eiwitten . Vetten en eiwitten binden zich in ketens aan elkaar wanneer kaas wordt gevormd. Naarmate de kaas ouder wordt, komt het eiwit los van het vet, waardoor kleine knapperige kristallen achterblijven die u ziet.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Pas op voor kleurveranderingen. Kaas verandert van textuur tijdens het rijpen. Een kleurverandering geeft echter aan dat er iets in de melk is veranderd. Als uw kaas naar ranzige melk begint te ruiken , neem dan geen enkel risico: gooi hem weg.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Droge pasta. Pasta bederft niet snel omdat het een droog product is. Je kunt het lang na de houdbaarheidsdatum gebruiken, zolang het maar niet raar ruikt (eierpasta kan een ranzige geur afgeven). Over het algemeen is droge pasta twee jaar houdbaar, maar je kunt het meestal verlengen tot drie jaar.
Gelukkig is het vrij zeldzaam om een beschimmelde kaas te eten die ook echt gevaar voor de gezondheid oplevert. Met uitzondering van een paar zeldzame schimmels (zoals de zwartgrijze schimmel Apergilius Niger) is de meeste schimmel onschadelijk.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Zodra de verpakking is geopend, gebruik je voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als je vers gesneden delikaas koopt, gebruik je deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.