Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit. In deze kazen kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Daarom wilt u uw kaas vóór of op de “Best By”-datum nuttigen. U kunt uw kaas ook na deze datum nog consumeren .
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Bewaring en voedselveiligheid met geitenkaas
Het is belangrijk om te begrijpen dat er twee soorten bacteriën in uw kaas kunnen zitten: bederfbacteriën en pathogenen. Bederfbacteriën kunnen u doen kokhalzen, maar maken u doorgaans niet ziek .
De meeste verpakte voedingsmiddelen zoals kaas hebben een houdbaarheidsdatum. Hoewel het vaak verward wordt met een houdbaarheidsdatum, geeft het in plaats daarvan de datum aan tot wanneer een voedingsmiddel van de beste kwaliteit is (4). Dit betekent dat een voedingsmiddel — met uitzondering van zuigelingenvoeding — nog steeds veilig kan zijn om te eten nadat deze datum is verstreken .
Oude geitenkazen hebben een rijpingstijd van 10-12 maanden en krijgen daardoor een pittige en intense smaak.
Geitenkaas zit vol met nuttige probiotica, een gezonde soort bacteriën . Probiotica koloniseren de darmen en concurreren met alle ongezonde bacteriën of pathogenen die ze daar vinden.
Het korte antwoord is ja! Ambachtelijke geitenkaas kan een regenboog van schimmels op de korst vormen. Wanneer de kaas binnen de houdbaarheidsdatum wordt geconsumeerd, zijn deze schimmels een verwacht onderdeel van de kaas en zijn ze volkomen veilig om te eten .
Verse geitenkaas is een gezonde keuze, mits het niet te veel verzadigd vet en zout bevat. Als je echter oudere varianten kiest, bevatten ze vaak meer zout en vetten, waardoor ze minder gezond zijn. Bovendien moet je oppassen dat je niet te veel geitenkaas eet, want het is een energiedicht voedingsmiddel.
Technisch gezien kun je geitenkaas invriezen. Dit verlengt de houdbaarheid ervan, maar kan de textuur veranderen. Vooral harde en halfharde kazen zijn geschikter om in te vriezen dan zachte kazen, omdat zachte kazen een hoger vochtgehalte hebben dat de textuur na invriezen meer beïnvloedt.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Mensen die langere tijd geitenmelk hebben gedronken, vinden daarentegen dat koemelk een 'bijsmaakje' heeft. Verse, niet behandelde ('rauwe') geitenmelk die schoon gewonnen is, blijft in de koelkast een dag of 4, 5 goed; gepasteuriseerde melk nog iets langer. Geitenmelk laat zich goed invriezen.
Maar wist je dat geitenkaas op het gebied van vet beter scoort dan de volvette koeienkaas? Daarnaast is geitenkaas lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn en wordt het daardoor beter verdragen door mensen die problemen hebben met hun darmen.
"Veel mensen beschrijven geitenkaas die misschien niet van de schoonste melk komt als een soort geitenkaas en boerenkaas , dus het hoeft maar één slechte ervaring te zijn en dan is dat hoe mensen denken dat geitenkaas smaakt," zegt ze. (Maar er zijn ook mensen die van die geitensmaak houden, en ieder zijn eigen chèvre.)
Dus als je zegt dat kaas naar voeten ruikt, dan merk je de geuren op die door een aantal zeer vergelijkbare bacteriën worden gecreëerd ! Maar maak je geen zorgen, de bacteriën op de kaas zijn volkomen veilig om te eten, terwijl de bacteriën op de voeten dat niet zijn. Met andere woorden, het is nog steeds veel beter om op een stukje kaas te knabbelen dan op een teen!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas.
Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Het consumeren van bewerkte kaas na de houdbaarheidsdatum wordt afgeraden . Hoewel bewerkte kaasproducten vaak conserveringsmiddelen bevatten die de houdbaarheid verlengen, kan het eten ervan na de houdbaarheidsdatum gezondheidsrisico's opleveren.
In de meeste gevallen kun je rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. Je mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, ook als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .
Geitenmelk bevat A2-caseïne : Sommige onderzoeken suggereren dat geitenmelk voornamelijk A2-type caseïne bevat, terwijl koemelk zowel A1- als A2-caseïne bevat. A1-caseïne kan bij sommige mensen gastro-intestinale ongemakken veroorzaken, waaronder problemen met de lactosevertering.
En wat betreft hoe lang je het kunt laten liggen, zachte kazen kunnen 2 tot 4 uur blijven liggen, terwijl hardere kazen tot 8 uur kunnen blijven liggen . Daarna zal het vet uit de kaas gaan lekken, waardoor het oppervlak een vettig uiterlijk krijgt en de textuur verandert.