Als je de schil hebt verwijderd, is het niet meer nodig om de wortelen te wassen (als je ze met schil wilt eten natuurlijk wel). Eenmaal je ze gewassen of geschild hebt, kan je wortels op talloze manieren bereiden.
Schil ze nadat je ze hebt gewassen . De schil is bitter en je verliest geen voedingsstoffen door hem te verwijderen (in tegenstelling tot een aardappel), dus er is geen reden om het niet te doen.
Ongewassen fruit en groenten kunnen salmonella, E. coli en listeria-bacteriën bevatten, die allemaal erg ziek kunnen maken, aldus Czerwony.
Zet een pan met water op het vuur en voeg daar een snufje zout aan toe. Maak de wortel schoon onder de kraan en schrap eventueel de wortel - dit hoeft niet. Verwijder de bovenkant en snijd de rest in stukjes. Na het schoonmaken kun je de wortels koken.
Ook al wilt u producten schillen voordat u ze eet, of ze uit de schil scheppen of snijden (bijvoorbeeld meloenhelften, watermeloenballetjes, stukjes ananas), dan nog is het belangrijk om ze eerst te wassen. Zo voorkomt u dat vuil en bacteriën van het mes op het fruit of de groente terechtkomen.
"Het is niet nodig om wortels te schillen voor het eten - veel mensen eten ze graag met schil," zegt Alan Hilowitz, voormalig communicatiedirecteur bij Bolthouse Farms. "Maar omdat wortels in de grond groeien, is wassen/schrobben belangrijk als je besluit ze niet te schillen ," voegt hij toe.
Begin met het afstoffen van grote stukken aangekoekte aarde. Gebruik vervolgens onder lauw stromend water een groenteborstel en wat elleboogvet om alle losse wortelharen of vuil dat diep in de spleten van de wortel zit, eraf te schrobben . Zorg ervoor dat je de wortel rondom schoonmaakt en oefen voldoende druk uit om hem niet kapot te schrapen.
Schillen en bijsnijden: Het schillen en/of bijsnijden van de buitenste schillaag of bladeren van fruit en groenten helpt om pesticidenresten te verminderen. Spoelen: Het spoelen van producten in warm water gedurende ten minste één minuut of langer kan helpen om de aanwezigheid van pesticiden op producten te verminderen.
Je zult zien dat een deel van het vuil tijdens het koken al loskomt van de wortels. Na 10 à 15 minuten koken, schep je de wortels over in koud water met ijsklontjes. Was de wortels hierin en wanneer je deze uit het water haalt, zul je zien dat de schil zo van de wortels af glijdt.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Verwijdering van vergelijkbare niveaus Salmonella uit wortels werd bereikt door schillen en borstelen , maar aanzienlijk meer verwijdering van E. coli O157:H7 uit wortels werd bereikt door schillen dan door borstelen onder stromend water (P < 0,05).
Consumenten mogen fruit en groenten niet wassen met afwasmiddel of zeep . Deze producten zijn niet goedgekeurd of gelabeld door de Food and Drug Administration voor gebruik op voedsel. U kunt resten van zeep of afwasmiddel binnenkrijgen die op het product zijn geabsorbeerd.
Helpt het om de schil te schillen of niet te eten? Voor items die niet altijd geschild worden maar dat wel kunnen – zoals appels, aardappelen en wortels – verwijdert schillen waarschijnlijk wat resten, maar niet alles . Dat komt omdat sommige pesticiden systemisch zijn, wat betekent dat ze door de plant worden opgenomen.
Na de oogst worden wortelen voorzichtig gewassen met een kleine hoeveelheid chloor (de hoeveelheid is minder dan aanwezig is in het dagelijkse kraanwater). Dit is een gebruikelijke praktijk die wordt gebruikt bij vers gesneden producten. Voordat ze worden gedroogd en verpakt, worden de wortelen echter grondig gespoeld om overtollig chloor te verwijderen .
Snijd beide uiteinden eraf en week de wortels eventueel 30 minuten in schoon water . Dit helpt bij het beter extraheren van sap. Hak ze later in stukken van 1 tot 1½ inch.
Veel mensen schillen wortels voor bereiding met een dunschiller. Helemaal niet nodig, want de schil van een wortel kun je gewoon eten. Als je wortels schilt, hoef je ze niet te wassen en zien ze er vaak smakelijker uit. Ditzelfde resultaat kun je ook prima bereiken door ze eerst te wassen en vervolgens te schrapen.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Wassen met 2% zout water verwijdert de meeste resten van contactpesticiden die normaal gesproken op het oppervlak van groenten en fruit voorkomen. Ongeveer 75-80% van de pesticideresten wordt verwijderd door wassen met koud water.
Geen enkele methode is 100% effectief . Als vuistregel geldt dat wassen met water vuil, bacteriën en pesticideresten op verse groente- en fruitoppervlakken vermindert. Het wassen en wrijven van producten onder stromend water is beter dan het onderdompelen.
De kooktijd van wortelen is 5 tot 10 minuten. Ze kunnen ook rauw gegeten worden. Was de wortelen voor gebruik en snijd de onder- en bovenkant af. Gebruik 250 tot 300 gram wortel om na het schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.
Conclusie. Of u besluit een wortel te schillen of niet, is aan u. Uit onze tests blijkt dat er misschien maar één moment is waarop het zinvol is om altijd te schillen; namelijk wanneer u stoomt . De schil van gestoomde wortels kan taai, droog en extra taai zijn.
Als dit uw eerste keer is dat u inmaakt, is het raadzaam om de principes van thuis inmaken te lezen. Procedure: Was, schil en was de wortels opnieuw . Snijd of dobbelsteentjes. Hot pack – Bedek met kokend water; breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
Wortels: Wortels kunnen van tevoren worden geschild (als u ze in hun geheel roostert) of geschild en gehakt, geraspt of geraspt tot 3 tot 4 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Paprika's: Kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen, ontpit en ontpit.