De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn ; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien. Let ook op vergeling of spruitvorming. Als de kleine bundels op je broccoli eruit zien alsof ze gaan bloeien, is dat een belangrijke indicator dat de broccoli zijn beste tijd gehad heeft.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten . Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken. Als je niet weet hoe je kunt zien of broccoli bedorven is, of wat de beste manieren zijn om broccoli te bewaren om de levensduur te verlengen, lees dan verder om erachter te komen.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Als u bittere broccoli aan roerbakgerechten toevoegt en er veel kruiden, smaakmakers en citroen- of limoensap aan toevoegt, zou de broccoli eetbaar moeten zijn .
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Als u merkt dat de datum op de verpakking van diepvriesvoedsel al is verstreken, vraagt u zich misschien af of dat voedsel nog veilig is om te eten. Het goede nieuws is dat u diepvriesvoedsel kunt eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken — hoewel in sommige gevallen de smaak, kleur of textuur in kwaliteit kan zijn afgenomen (1).
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Net als bij broccoli worden de bloemetjes geel naarmate ze ouder worden, dus gele bloemen zijn een teken dat uw bos broccoli rabe zijn beste tijd gehad heeft. Voor extra zekerheid kunt u uw stengels ruiken en ze laten staan als ze een onaangename geur hebben (denk aan een onaangename koolgeur).
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
Wikkel het in een vochtig stuk keukenpapier .
Je kunt de broccoliroosjes besproeien met wat water uit een plantenspuit voordat je ze in de koelkast zet. Dit is vergelijkbaar met de verstuiver in de supermarkt, die helpt om groenten en fruit knapperig te houden. Wikkel de broccoliroosjes na het besproeien losjes in een papieren handdoek.
Verse broccoli moet donkergroen van kleur zijn, met stevige stengels en compacte knopclusters . Broccoli is een snelgroeiende eenjarige plant die 60–90 cm (24–35 inch) hoog wordt. Rechtopstaand en vertakkend met leerachtige bladeren, draagt broccoli dichte groene clusters van bloemknoppen aan de uiteinden van de centrale as en de takken.
Als er gele of bruine vlekken zijn , is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is. Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige vlekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.