Ghee bevat butyraat, een vetzuur met ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt ook bij de darmgezondheid. Goed voor de gezondheid van het hart.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Uit onderzoeken bij mensen en dieren blijkt dat boterzuur ontstekingsremmend werkt en de gezondheid van je darmen en andere spijsverteringsorganen bevordert (8, 9, 10). Ghee bevat veel boterzuur, wat goed is tegen ontstekingen en de gezondheid van je maagdarmstelsel.
Voordeel 3: Ghee bevat veel goede stoffen
Ghee bevat heel veel goede stoffen. Denk aan omega 3, 6 en 9 vetzuren, maar ook de vetoplosbare vitamines A, E en K. Zeker als de ghee is gemaakt van boter van gras gevoerde koeien, dus grasboter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Onze darmen herbergen vele soorten bacteriën, ghee vergemakkelijkt de groei van goede bacteriën, wat gunstig is voor het behoud van de gezondheid van de darmen . Dit draagt verder bij aan een gezond en evenwichtig darmmicrobioom.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Hoewel ghee rijk is aan vet, bevat het hoge concentraties enkelvoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren ondersteunen een gezond hart en bloedvaten. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van ghee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .
Geraffineerde oliën kunnen dus worden gebruikt om te frituren omdat ze niet afbreken bij lagere temperaturen. Nou, het is zeker duidelijk dat Ghee gezonder is dan geraffineerde oliën . Gebruik ghee echter met mate, omdat het veel vetten en calorieën bevat. Als u een specifiek probleem wilt bespreken, kunt u een Ayurveda raadplegen.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Helpt bij de spijsvertering door Agni aan te wakkeren en de verbeterde opname van voedingsstoffen te ondersteunen. Zorgt voor interne en externe smering. Ghee verbetert de glans, verbetert de teint, vermindert droge huid, droge dikke darm en stijfheid in gewrichten.
Ja, Ghee helpt om ontlasting zachter te maken . Het helpt om het spijsverteringskanaal te smeren voor een gemakkelijke doorgang van ontlasting. Vanwege de olieachtige aard ervan, maakt het de ontlasting zacht. Het helpt ook om de symptomen van indigestie zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel te beheersen[5].
Hoewel sommige mensen ghee een laxeermiddel vinden, kan het ook moeilijk te verteren zijn. Daarom moet u het vermijden of voorzichtig consumeren als u regelmatig last heeft van spijsverteringsproblemen zoals indigestie, een opgeblazen gevoel of constipatie .
Door ghee te mengen met een gewone koffie wordt het een gezonde mix van vetten, die helpen bij het versnellen van het vetverbrandingsproces en in de volksmond bekend staat als Bullet Coffee. De toevoeging van ghee voegt een rijke, boterachtige smaak en aroma toe aan de koffie.
Het consumeren van Ghee in de ochtend heeft veel voordelen . Omdat ghee olieachtig en zoet van aard is, is het verkoelend voor het lichaam. Naast het smeren van de gewrichten, helpt het ook om gifstoffen uit het bloed te trekken, omdat de olieachtige aard ervan ze aantrekt.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Boter bevat butyraat, een type vet dat volgens onderzoeken bij mensen en dieren de spijsvertering kan verbeteren , ontstekingen kan verminderen en gewichtsbeheersing kan ondersteunen.
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.