Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
De meeste soepen zijn bijna een week houdbaar
Zeevruchtensoep blijft maar twee tot drie dagen goed, romige soepen blijven waarschijnlijk drie dagen goed, kippensoep drie tot vijf dagen en zuurrijke en heldere groentesoepen blijven het langst goed. Maar als je iets "vreemds" ruikt, ziet of proeft, blijf dan aan de veilige kant en gooi je soep weg.
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Ja, je kunt zelfgemaakte soep in een diepvrieszak bewaren . Zorg ervoor dat je soep helemaal is afgekoeld. Doe de soep in de zak, leg plat en vries in.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet het gerecht altijd proeven voordat u het opwarmt.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag nog lekkerder smaken! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, eet u gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen of vriest u het in. En laat soep niet langer dan TWEE uur op kamertemperatuur staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Soepen in dozen en pakjes: Als u soep uit een doos gebruikt die over de houdbaarheidsdatum is, laat uw neus dan uw gids zijn, zegt Frost, en controleer op troebelheid en geur. Bewaar de soep na opening in de koelkast en gebruik hem binnen twee weken .
Soep uit blik is over het algemeen veilig om te eten tot een jaar of twee na de houdbaarheidsdatum, zolang het blik in goede staat is en niet is geopend . De kwaliteit van de soep kan echter na verloop van tijd achteruitgaan, dus het kan zijn dat het niet zo lekker smaakt als toen het voor het eerst werd ingeblikt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Kant-en-klare soep is veel te zout
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet je al snel 250 ml en dan zit je dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken , gekoeld bewaard (40°F of minder). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen drie tot vier dagen te gebruiken.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Hoe lang blijft soep in een Mason jar goed? Het is het beste om deze Mason jars niet langer dan drie tot vijf dagen te bewaren. Controleer gedurende die periode de geur en het uiterlijk van het eten om te bepalen of het veilig is om te eten. Anders, na vijf dagen, gooi je de inhoud weg.
Restjes. Vissoep kan 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden, afhankelijk van de versheid van de vis toen je hem kookte. Om op te warmen, haal ik de vis eruit om eerst de bouillon goed op te warmen, en voeg ik de vis er dan heel kort aan toe zodat hij niet te lang hoeft te koken.
Voor het veiligste resultaat moet u soepen binnen drie dagen na bereiding invriezen . De beste manier is om alle soepen in te vriezen op de dag dat u ze bereidt. Soep kan tot drie maanden in de vriezer blijven als u het goed bewaart, maar het zal minder vers zijn naarmate het langer in de vriezer staat.
Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal beter luchtdicht zijn . (Laat ongeveer 2,5 cm ruimte over zodat de soep kan uitzetten tijdens het invriezen, zodat de pot niet breekt.) Wanneer u plastic diepvriescontainers gebruikt, zoek er dan een die u kunt laten 'boeren' om overtollige lucht te laten ontsnappen.