Wortels leg je in de grond. Dek de kuil af met stro en vervolgens een plastic doek of plaat, om vorst- en waterschade te voorkomen. Binnen inkuilen in een koele kelder is wat eenvoudiger. Hierbij plaats je de groenten in een kist met vochtig zand.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Zorg dat de groenten droog en onbeschadigd zijn en leg het in een enkele laag op de ondergrond in de kuil. Leg ze niet op elkaar maar zorg er juist voor dat ze elkaar niet raken om rotting te voorkomen. Dek alles af met een andere laag stro, blad of gedroogd gras en leg daar dan een tweede laag van je oogst bovenop.
INKUILEN
Heel wat groenten kunnen ingekuild worden. Wortelgewassen (wortelen, rode biet, raap, knolselder), knolgewassen (aardappelen, koolrabi) en enkele kolen (rode kool, witte kool, savooikool) kunnen zeer goed ingekuild worden.
Bij het inkuilen graaf je een kuil van ongeveer 25 cm. Vul de kuil met stro en schik de preistelen naast elkaar. Om ziekten en vorming van schimmels te voorkomen mogen de preistelen elkaar niet raken. Maak de kuil dicht met stro en aarde.
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
Om de versheid te behouden, bewaar je wortels in een koele, droge omgeving . Begin met het verwijderen van het groen, dat vocht uit de wortels kan trekken. Was de wortels niet meteen; laat ze in plaats daarvan drogen en lichtjes uitharden in een luchtige ruimte. Als ze eenmaal droog zijn, sluit je ze af in afsluitbare zakken en leg je ze in de groentelade van je koelkast.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Snij uw wortelen met een dunschiller. Was de wortelen en snijd ze met een mandoline in schijfjes van 3 tot 5 millimeter. Schud de wortelschijfjes uw rooster en verdeel ze, zodat de wortelschijfjes niet bovenop elkaar liggen. Zet uw voedseldroger op 57 graden en droog de wortelen voor ongeveer 6 tot 10 uur.
Prei bewaren doe je zo
Leg de prei altijd onderaan in de groentelade van de koelkast. Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Omdat prei veel vocht bevat, droogt hij namelijk gemakkelijk uit.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
Wortel bereiden & bewaren
Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
Wees gewaarschuwd dat wanneer u wortels in de grond laat overwinteren, de worteltoppen uiteindelijk zullen afsterven in de kou . De wortelwortel eronder zal prima zijn en zal prima smaken nadat de toppen zijn afgestorven, maar u zult misschien moeite hebben om de wortelwortels te vinden. U kunt de locaties van de wortels markeren voordat u mulch aanbrengt.
De beste manier om uw babyworteltjes te bewaren
Een luchtdichte verpakking zorgt ervoor dat de wortels vochtig blijven, waardoor uitdroging wordt voorkomen en de wortels vers blijven.
Invriezen: Als u van plan bent om uw wortels en sperziebonen in te vriezen voor later, raad ik u aan om ze in te vriezen nadat u ze hebt geblancheerd . Op die manier kunt u ze zo uit de vriezer halen en sauteren als u ze wilt eten!
Wortels nieuw leven inblazen! Heb je ooit wortels gehad die slap werden? Herstel ze helemaal door ze te schillen en ze ongeveer 8 uur in koud water in de koelkast te leggen . De wortels zullen het water absorberen en ze knapperig maken alsof je ze net uit de grond hebt getrokken.
Inkuilen is een methode om het gemaaide gras 'vacuüm' te bewaren. Door de kuil stevig aan te rijden wordt de zuurstof tussen het gras weggedrukt. Een plastic zorgt daarna voor de zuurstofdichte afdekking. Droge kuilen (meer dan 45% drogestof) laten zich slecht aanrijden.
Vanaf eind mei tot juli kun je ze dan uitplanten op 40 x 15 cm. De plantjes zijn dan ongeveer vier tot zes millimeter dik (het liefst zo dik als een potloodje). Plant de prei het liefst zo diep mogelijk, dat ze nog net boven de grond uitsteken.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.