Smeer je croissant in met pesto en beleg met ham, mozzarella en strooi hier Italiaanse kruiden overheen. Leg in de oven tot de mozzarella gesmolten is. Optioneel: voeg tomaat en verse basilicum toe.
Bied een versgebakken croissant aan tijdens een luxe ontbijt! Deze knapperige en lekkere croissants zijn gemaakt met echte boter en zijn ongevuld. Als je croissants met vulling wilt, kun je er gemakkelijk een eetlepel chocoladecrème of abrikozenjam in rollen.
Hoe kan dat? Bestrijk het bladerdeeg aan de bovenzijde met losgekopt ei, iets verdund met water voor het bakken. Of als een heel ei teveel is: koffiemelk verdund met een klein beetje water.
Bij croissants ga je het deeg toeren, dat wil zeggen een plak boter inpakken in deeg. En deze 2 of 3 keer op een bepaalde manier vouwen en weer uitrollen zodat je laagjes boter krijgt. Hierbij is het belangrijk dat de boter die je gebruikt een lager smeltpunt heeft. Zodat hij iets zachter is dat de gewone roomboter.
Dat komt omdat Europese boter meer botervet en minder water bevat, dus het is soepeler dan standaardboter. Terwijl je je deeg uitrolt, blijft het boterblok relatief flexibel, wat zorgt voor gladde, gelijkmatige lagen die volledig omsloten blijven door het gistdeeg in plaats van te verkruimelen en te breken.
Smeer je jam op je croissant, dan val je voor een Fransman direct door de mand: zoiets doen alleen maar Nederlanders. Bij het ontbijt drink je een grote mok slappe koffie (eventueel met melk). Hoe later het op de dag wordt, hoe minder melk je in je koffie neemt en hoe sterker je de koffie drinkt.
De croissants zijn slap als je ze krijgt, en als je ze opwarmt, smaken ze versgebakken. Snijd ze open en doe er jam, een beetje ham en kaas of wat je maar lekker vindt in . Een beetje boter zou alleen je aderen beschadigen.
Bak de croissants 8 minuten in de oven. Pel het ei en snijd in plakken. Snijd de croissant open en besmeer met de roomboter. Beleg met de belegen kaas en het ei en garneer met de tuinkers.
Het losgeklopte ei zorgt voor een mooi korstje wanneer het gebak uit de oven komt. In sommige recepten wordt daarvoor gewoon het hele ei gebruikt, al dan niet aangelengd met een scheutje melk. In andere recepten wordt dan weer gevraagd om enkel de eidooier te gebruiken.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Glansmiddel. In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven.
Croissant opnieuw opwarmen
Zo pak je het aan: Verwarm de oven of airfryer voor op 180 °C. Maak de croissantjes een beetje vochtig met water. Bak ze vervolgens 4-5 minuten op 180 °C. Als het goed is, zijn je croissantjes nu weer lekker knapperig!
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Croissantje met roerei, ham en babyspinazie
Een heerlijk croissantje gevuld met roerei, ham en babyspinazie. Het romige roerei in combinatie met het krokante croissantje en de frisse spinazie is een feestje voor de smaakpapillen!
Doe gekleurde chocolade in 3 verschillende spuitzakken en versier de croissants . TIP: Om de bovenkant van de croissant te versieren met fijne dunne lijntjes: verwarm de chocolade voordat u gaat decoreren, snijd een heel klein stukje van het hoekje van de spuitzak.
U kunt kant-en-klare croissants met verschillende vullingen bestellen, maar u kunt ook uw eigen vulling toevoegen om uw favoriete croissants een smakelijke update te geven.
Valt over boter nog te twisten, over jam is iedereen het eens: jam op je croissant hoort eigenlijk niet. Het overheerst namelijk de subtiele zoetheid van de croissant zelf. Hetzelfde geldt ook voor honing.
In Frankrijk en Spanje worden croissants over het algemeen zonder vulling verkocht en gegeten zonder toegevoegde boter, maar soms met amandelvulling . In de Verenigde Staten worden soms zoete vullingen of toppings gebruikt, en warme croissants kunnen gevuld zijn met ham en kaas, of fetakaas en spinazie.
Probeer eens gezouten boter op een croissant te smeren om de botersmaak te complementeren. Snijd of scheur de croissant in stukken en smeer ze in met boter voor elke hap . De gezouten boter zal de toch al botersmaak van croissants versterken. Je kunt de croissant nog steeds in koffie dopen met boter erop als je wilt.
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
Tip 2: Maak een boterblok
Leg 3 koude boterstaafjes naast elkaar op bakpapier en maak een pakketje door het bakpapier over de boter te vouwen. Klop het pakketje lichtjes op en rol het uit tot de boter een gelijkmatige laag van 1/2 inch dik is.
Je boter moet soepel zijn en tegelijkertijd niet te zacht op het moment van gebruik. Help, boter lekt eruit bij het bakken! Je croissants waren waarschijnlijk niet goed gerezen .
Croissant boter 🥐 review: Ik heb verschillende merken boter en hun vetpercentages beoordeeld. Dit zijn mijn bevindingen: 1. President boter met 84% vet is de beste boter - het kreeg een 10/10 beoordeling.