Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Dit geldt vooral voor verpakkingen die al open zijn geweest. Een kant-en-klaarmaaltijd van Uitgekookt blijft in de koelkast 5 dagen goed.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren.
Doe vers gekookte producten in geschikte bewaarcontainers zodra ze zijn afgekoeld en zet ze binnen een paar uur direct in de koelkast of vriezer . Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de luchtdichte containers uit de buurt van rauw voedsel worden gehouden, wat ze zou kunnen besmetten.
Listeria is verantwoordelijk voor voedselgerelateerde ziekten in koelbewaarde voedingsmiddelen vanwege het vermogen om te groeien, zelfs in de koelkast. De meeste kant-en-klare TCS-voedingsmiddelen worden aanbevolen om maximaal 7 dagen te bewaren om de veiligheid te garanderen.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Normaal gesproken gaan gekoelde maaltijdpreps 3 tot 5 dagen mee, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Deze relatief korte periode kan echter een uitdaging zijn voor veel mensen, omdat het zorgvuldige planning en schema's vereist om ervoor te zorgen dat alle maaltijden worden geconsumeerd voordat ze bederven.
Eten in koelkast bewaren
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Dit geldt vooral voor verpakkingen die al open zijn geweest. Een kant-en-klaarmaaltijd van Uitgekookt blijft in de koelkast 5 dagen goed.
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op kant-en-klaarmaaltijden
Controleer altijd het etiket voor instructies over het bewaren. Een voedseletiket vertelt je ook hoe lang het voedsel veilig blijft na het openen van de verpakking. Normaal gesproken zou je het binnen 2 of 3 dagen moeten eten.
Voedsel mag niet worden verstrekt of geserveerd na de houdbaarheidsdatum . Kant-en-klaarvoedsel met een hoog risico mag maximaal 3 dagen worden bewaard (de dag waarop het wordt gekookt of geopend plus 2 dagen), tenzij er bewijs is dat het veilig is om het langer te bewaren. Houd bij tot wanneer voedsel moet worden gebruikt of moet worden weggegooid.
Koel restjes zo snel mogelijk , maar zet nooit warm eten direct in de koelkast! Dit kan de omgeving opwarmen tot boven de 40 graden Fahrenheit, waardoor schadelijke micro-organismen kunnen groeien en voedsel onveilig wordt om te eten. Laat voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan, één uur als u zich in een warm klimaat bevindt.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt zijn en afgekoeld en binnen 2 uur in de koelkast gezet zijn (voetnoot 4). Echter, als restjes opgewarmd worden, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het gegeten wordt.
Nee. Het gebruik van plastic vuilniszakken voor het bewaren van voedsel of het koken wordt afgeraden, omdat ze niet van voedselveilig plastic zijn en chemicaliën uit de zakken in het voedsel kunnen worden opgenomen.
Vacuüm verpakken, luchtdichte zakken en hitte-gesealde zakjes zijn uitstekende opties om uw producten te beschermen tegen vriesbrand. Duidelijk etiketteren: label uw pakketten duidelijk als "bevroren" om verwerkers en consumenten te waarschuwen. Voeg instructies voor de verwerking, opslagvereisten en eventuele ontdooirichtlijnen toe voor een soepele ervaring.
Vouw het voedsel en de wikkel twee keer in de richting van de tegenoverliggende hoek. Vouw de uiteinden omhoog en duw de lucht eruit terwijl u vouwt. Met de uiteinden omhoog gevouwen, blijft u het voedsel en de wikkel vouwen. Trek het uiteinde strak en sluit af met koord of diepvriestape.
Goed nieuws, volgens de USDA zijn diepvriesmaaltijden veilig om onbeperkt te eten . Na ongeveer drie maanden kan de kwaliteit (d.w.z. smaak en textuur) van voedsel echter achteruitgaan. Daarom raden we aan om voedsel binnen drie maanden na het bewaren in de vriezer te eten.
Kun je alles invriezen voor meal prep? Het korte antwoord is dat vrijwel elk voedsel ingevroren kan worden .
Materialen van voedingskwaliteit, zoals aluminiumfolie, zware diepvrieszakken van plastic, zware plasticfolie en bakpapier of diepvriespapier zijn uitstekende keuzes . Het is veilig om vlees of gevogelte direct in de supermarktverpakking in te vriezen, maar dit type folie is dun en laat lucht door.