Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Spoel de pasta niet af
Verdeel in plaats daarvan de uitgelekte pasta over een bakplaat met opstaande rand en meng er een beetje olijfolie doorheen (om te voorkomen dat de pasta blijft plakken). Door de pasta uit te spreiden, koelt deze sneller af, zonder dat het belangrijkste ingrediënt van een goede pastasalade door de gootsteen wordt gespoeld.
Probeer olie of boter toe te voegen
Olie kan ook helpen om te voorkomen dat gekookte pasta die u voor later bewaart, blijft plakken. Meng in dit geval de gewone, gekookte noedels met een scheutje olie of gesmolten boter en doe ze in een bewaarcontainer om ze in de koelkast te bewaren.
Als je een koude pastasalade wilt maken, kun je de noedels natuurlijk afspoelen , maar neem in plaats daarvan de tijd en laat ze op natuurlijke wijze afkoelen met een beetje olijfolie.
Pasta heeft ruimte nodig om uit te zetten tijdens het koken. En het zetmeel dat het vrijgeeft, maakt de situatie plakkeriger . Als er niet genoeg water is voor dat zetmeel om te groeien, heeft het geen andere keus dan klonterige noedels te maken.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Er zijn veel factoren die een rol spelen bij hoe snel pasta kookt, dus test de gaarheid vroeg en vaak. Je wilt dat de pasta stevig en lichtjes resistent (bijna veerkrachtig) aanvoelt als je erin bijt. Als het aan je tanden blijft plakken tijdens het kauwen, is het nog niet klaar .
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Bewaar de pasta - Zodra je zelfgemaakte pasta volledig gedroogd is, doe je deze in een luchtdichte verpakking en bewaar je hem op een droge plek (bijvoorbeeld in een kast) waar hij niet aan extreme temperaturen wordt blootgesteld.
De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must! Het hoeft niet veel te zijn, maar het maakt je uiteindelijke gerecht echt veel lekkerder. Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Ik raad het niet aan omdat het de kwaliteit aantast, maar als het gekookt is, giet dan koud water door de pan tot de pasta koud is en laat het dan 10 minuten staan. Giet het af en voeg dan een beetje olie toe om het te coaten . Dat zou moeten voorkomen dat het blijft plakken.
Zodra de pasta in de saus zit, voeg je pastawater toe . Dit is de belangrijkste stap in het proces. Zetmeelrijk pastawater helpt niet alleen om de saus te verdunnen tot de juiste consistentie; het helpt ook om de saus beter aan de pasta te laten hechten en te emulgeren met het vet en de kaas die je gaat toevoegen.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Je noedels onder koud water houden heeft inderdaad het gewenste effect, maar deze methode kan ook leiden tot minder romige pastagerechten. Probeer in plaats van deze techniek je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en deze vervolgens ongeveer 30 minuten te laten afkoelen (via All Recipes).
Pasta afspoelen met koud water
Het laten schrikken of het wegspoelen van het zetmeel helpt niet tegen plakkende pasta. Het helpt alleen maar tegen het afkoelen van je pasta en dat is iets wat je niet wilt. Ons advies is dus om pasta nooit met koud water af te spoelen.
Bovenal: Maak geen, we herhalen niet, pastasalade met farfalle . De slappe randen van de vlinderdaspasta zijn al gaar tegen de tijd dat de knoop in het midden al dente is, en bovendien: de gladde textuur vangt niet veel saus op. Nog een vorm om te vermijden? Tortellini.