Botanisch verschil tussen groenten en fruit Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Binnen de tuinbouw wordt de tomaat daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Tomaten groeien namelijk aan een kruidachtige plant en niet aan een houtachtige plant.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent.
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Leuk weetje: Ananas is een populaire fruitsoort in Nederland.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Botanisch gezien is een banaan zowel een bes als een vrucht . (Onthoud, als het een bes is, is het standaard ook een vrucht.) Dit is de deal: de bananenbloem bevat één vruchtbeginsel, dat uitgroeit tot een enkele banaan. De banaan heeft ook een enigszins zachte schil, sappig vruchtvlees en veel kleine zaadjes.
De botanische definitie van een noot is een vrucht met één zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Hierbij kun je dus denken aan hazelnoten of kastanjes. En er zijn meer noten die eigenlijk geen noot zijn. Net als de amandel vallen ook cashews en walnoten hier niet onder.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Aardbeien en frambozen zijn in botanische zin niet echt bessen. Ze komen voort uit één bloem met meer dan één vruchtbeginsel, waardoor ze een samengestelde vrucht zijn . Echte bessen zijn eenvoudige vruchten die voortkomen uit één bloem met één vruchtbeginsel en hebben doorgaans meerdere zaden.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Fragaria komt van 'fragrans' (Latijn: lekker geurend). Daar komt ook de Franse naam 'fraise' en het Italiaanse 'fragola' voor aardbei vandaan. In het Duits heet de aardbei 'Erdbeere', in het Fries 'ierdbei', in het Engels 'Strawberry'.
3 jaar voor de beste oogst van aardbeien
Aardbeien zijn winterharde vaste planten. Voor de beste oogst houd je aardbeien ongeveer 3 jaar aan en vervang je ze daarna door nieuwe planten (die je heel gemakkelijk zelf uit de uitlopers kunt vermeerderen).
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Gezonde vezels zijn van groot belang voor gezonde darmen en maar liefst 9 op de 10 Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Een avocado bevat veel gezonde vezels en draagt daarmee bij aan; Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het voeden van de goede darmbacteriën.