De onderzoekers ontdekten dat kippen die een dieet verrijkt met olijfolie kregen, een opmerkelijke toename ervoeren van lipoproteïne-cholesterol met hoge dichtheid (HDL), in de volksmond bekend als goede cholesterol, en superoxide-dismutase. Dit enzym dient als een belangrijke antioxidant.
Wist je dat olijfolie helpt tegen kalkpoten bij kippen? Met deze handige weetjes kun je je kippen en andere boerderijdieren nog beter verzorgen. Meng tweemaal per week een theelepeltje zonnebloemolie door het voer van konijnen, cavia's en andere knaagdieren. Dit zorgt voor een gezonde, glanzende pels.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
In welke olie kan ik het beste,vlees of kip in bakken? Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.
Maar voordat we daarop ingaan, moeten we nog iets duidelijk maken: Ja, olijfolie heeft een lager rookpunt dan de meeste neutrale oliën , maar het is eigenlijk niet zo laag: rond de 375°F, om precies te zijn. Ja, het zal roken als je er een stuk vlees in dichtschroeit. En ja, dat is helemaal oké.
Olijfolie helpt de buitenkant van de kip te bruinen, waardoor deze een mooie gouden kleur krijgt, terwijl de interne vochtigheid van het vlees behouden blijft . Dit is vooral belangrijk bij het grillen, omdat kip snel kan uitdrogen als deze direct op de grill wordt gekookt.
Kokosnootolie . Voordelen: Kokosnootolie heeft een hoog gehalte aan laurinezuur en gezonde vetten, waardoor het een gezondere optie is om in te frituren dan andere oliën. De olie is ook geurloos en smaakloos, wat de smaak van uw kip beschermt en smaakoverdracht voorkomt.
“ Canola-olie is de beste allround olie om kip te bakken,” zegt ze. “Het heeft een hoog rookpunt en heeft geen invloed op de smaak van de kip zoals kokos-, pinda- of avocado-olie dat wel heeft.”
Ja, je kunt kip bakken in olijfolie . Het is een gezondere manier om van een van je favoriete gerechten te genieten zonder in te leveren op smaak! Je kunt zowel ondiep bakken als frituren in olijfolie. Hoewel onze voorkeursmethode ondiep bakken in een pan is.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Voordelen van het marineren van kip in olijfolie
Malsheid: Het vet in olijfolie kan helpen de spiervezels in kip te verzachten, waardoor het malser wordt . Gezondheidsvoordelen: Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, waardoor uw kipgerecht gezonder wordt.
Basistechnieken van kip bakken of braden
Wrijf het kippenvlees in met een beetje olijfolie om te voorkomen dat deze uitdroogt gedurende het bakken of braden.
Frituren met lucht is een innovatieve manier om kip te bereiden die de heerlijke smaak van frituren geeft zonder dat er veel olie nodig is.
Oliën met een hoog rookpunt werken het beste om te frituren, omdat de olie een hoge temperatuur moet hebben, maar nog steeds onder het rookpunt moet zitten tijdens het frituren. Goede frituuroliën zijn onder andere de meeste plantaardige oliën, pindaolie, saffloerolie, sojaolie, druivenpitolie en koolzaadolie .
Olie gebruik je om je vlees of vis op een hoge temperatuur te kunnen bakken. Dit is ontzettend belangrijk wil jij dat perfecte stukje vlees of vis bereiden. Boter gebruik een klein beetje voor de smaak. De vettige structuur en het feit dat boter altijd smaken verbindt, maakt je vlees of vis net even wat lekkerder.
'Bakken met extra vierge olijfolie is gevaarlijk'
De waarschuwing vliegen je om de oren: 'je mag extra vierge olijfolie niet verhitten', 'het brandpunt ligt te laag, waardoor er bij verhitting stofjes worden omgezet die kankerverwekkend zijn', en ook de smaak zou 'smerig' worden na blootstelling aan hitte.
Let op: Was rauwe kip NIET. Dit kan ervoor zorgen dat bacteriën zich verspreiden naar andere voedingsmiddelen, keukengerei en oppervlakken. Besprenkel de kipfilets met olijfolie . Bestrooi beide kanten van de kipfilets met kruiden.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Frituren in extra vierge olijfolie is in ieder geval geen goed idee. Op hoge temperaturen kunnen schadelijke stoffen als PAK's ontstaan. Deze stoffen ontstaan als je eten laat aanbranden en kunnen kankerverwekkend zijn. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer van deze stoffen worden gevormd.
Een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit kun je met gemak verhitten tot 180°C. Heeft deze extra vierge ook nog eens een lage zuurtegraad? Dan kun je hem zelfs verwarmen tot hoge temperaturen van 200°C.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.