Wanneer wortels planten Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars. Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld. Je kunt de bodemverbeteraars van Pireco in diverse formaten verkrijgen en je hebt de keus tussen vloeibaar of korrels. Deze producten zijn te gebruiken in een vergevorderd en in een beginnend stadium.
Wanneer de wortels dik genoeg zijn, kun je beginnen met oogsten. Laat ze dus niet te lang in de tuin staan, want dan stopt de groei, splijten ze en zul je last hebben van de wortelvlieg. Je oogst de wortelen door een spade of riek op circa 15 cm naast de wortelen in de grond te plaatsen en de aarde op te lichten.
Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur).
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ze worden opgeslagen naast ethyleenproducerende vruchten
Het kan een verandering in textuur en kleur veroorzaken en ervoor zorgen dat wortels vroegtijdig gaan rotten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Pastinaken en wortelen kunnen overwinterd worden in een tuinbed dat bedekt is met 3 tot 4 inch mulch in de late herfst . De mulch houdt de wortels bevroren door de winter. In ons korte klimaat. De truc om wortelen en pastinaken te laten overwinteren is om ze in de lente te starten, zodat ze aan het einde van de herfst volgroeid zijn.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Welke groentes kunnen wel goed tegen kou? Bieten laat je rustig staan tot je ze nodig hebt. Bij wortels is dat net zo. Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst.
Hoe lang kun je wortelen bewaren? Wortelen kunnen 5 dagen in de koelkast worden bewaard en 3-5 dagen op een koele plaats buiten de koelkast. Winterpeen is 1 maand houdbaar buiten de koelkast.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Als de wortels aangetast zijn door rot, kunnen ze niet effectief water en voedingsstoffen opnemen, waardoor de plant tekenen van stress vertoont, zoals vergeelde of verwelkende bladeren. Soms ziet dit eruit alsof de plant dorst heeft, maar het is belangrijk om eerst te controleren of de grond daadwerkelijk droog is.
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.