Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Is witlof gezond? Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden en is verkrijgbaar in rode en witte varianten. Hoewel het in Groot-Brittannië cichorei wordt genoemd, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS andijvie. De eenvoudige salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Cichoreiwortel heeft een mild laxerend effect en vermindert de zwelling . Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van lever en hart, constipatie, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.
Samenvatting. Witlofkoffie is een drank die afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffiesurrogaat omdat het een vergelijkbare smaak heeft maar geen cafeïne bevat. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het ook enkele gezondheidsvoordelen kan hebben, en kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de stoelgang te verbeteren .
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Witlof is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen als het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die in voedsel voorkomen . Cichorei is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij orale inname in medicinale hoeveelheden. Het hanteren van de cichoreiplant kan huidirritatie veroorzaken.
Witlof is een bron van vezels
Vezels zijn belangrijk voor een soepele ontlasting. Voldoende inname van vezels verkleint het krijgen van obstipatie of diarree.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Uit een vier weken durend onderzoek bij 44 volwassenen met constipatie bleek dat het innemen van 12 gram cichorei-inuline per dag de ontlasting verzachtte en de stoelgangfrequentie aanzienlijk verhoogde, vergeleken met het nemen van een placebo (6).
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Cichorei verlaagde de serumspiegels van uraat en creatinine aanzienlijk en bevorderde de klaring van creatinine en uraat, evenals verbetering van de nierpathologische veranderingen als gevolg van hyperurikemie .
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Gekookte witlof bevat weinig calorieën en relatief veel mineralen (calcium, fosfor, magnesium) en voedingsvezels en dat draagt bij aan mooir tanden. Ook bevat witlof vitamine B3 en dat is prima voor je huid.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.