Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten.
De bananensmaak past goed bij aardbei, vanille, kruidnagel, ananas, koffie, guave, chocolade, karamel, honing, kruiden, zuivel, hartig, haver, smoothies. Men denkt dat de banaan de eerste ontdekte vrucht ter wereld was.
Want de banaan 'steelt' de krachten van ander fruit. Zo kun je bananen bijvoorbeeld in een smoothie beter niet combineren met appels, peren, aardbeien en bessen.
Bananen, sinaasappels en honing zijn een fantastische combinatie om een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl te ondersteunen. Het beste van alles is dat je met minimale ingrediënten en stappen maar een paar minuten nodig hebt om deze smoothie te bereiden.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Tip #1: bewaar je bananen apart
Bewaar je bananen apart van al het andere fruit. Ethyleen is een gas dat door fruit wordt geproduceerd. Ethyleen is een soort signaal voor fruit om te starten met rijpen. Fruit rijpt ook van het gas van ander fruit.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Banaan is erg toegankelijk en past bij bijna alle soorten fruit, maar behalve fruit kan er nog veel meer bij banaan. Chocolade en karamel zijn de twee koplopers, maar vergeet kokos, koffie, honing en allerlei soorten noten niet. Ook specerijen kunnen erg lekker zijn bij banaan. Kaneel is hiervan de bekendste.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
Mango is lekker zoet, sappig en vol van smaak. Een mango smoothie is dan ook erg lekker met andere zoete fruitsoorten als banaan en kiwi of een romige vrucht als avocado. Maar je kunt het ook goed combineren met een gezond bladgewas als spinazie, dat je met de zoete mango mooi in balans brengt.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.