De aardbei is een rode, beetje hartvormige schijnvrucht. Bij de meeste vruchten zitten de zaden binnenin, maar bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant. Deze zaadjes liggen een beetje in een kuiltje, om te beschermen. De zaadjes zijn meestal groenachtig.
Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien). Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2.
Botanisch gezien is het fruit van de aardbei een schijnvrucht. De echte vruchten zijn nootjes, en herkenbaar als pitjes op het oppervlak van de schijnvrucht. Het ras 'Mieze Schindler' heeft kruisbestuiving nodig om vruchten te vormen.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Van alle fruitsoorten zijn aardbeien het rijkst aan foliumzuur, wat nodig is om bloedarmoede te voorkomen. Verder bevatten aardbeien bètacaroteen (voorloper van vitamine A) en antioxidanten.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent.
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht wordt gegeten, dan wel als tussendoortje.
Zijn aardbeien noten? Ja, aardbeien zijn echt noten – althans vanuit een botanisch standpunt. Technisch gezien wordt het rode gedeelte geclassificeerd als een samengesteld accessoire fruit. De echte vruchten van de aardbei zijn eigenlijk de kleine gele, zaadachtige stukjes op het buitenste oppervlak, de zogenaamde dopvruchten.
De "zaden" die je aan de buitenkant van een aardbei ziet, zijn in feite de vruchtbeginsels van de plant en worden "achenes" genoemd. Elk "zaadje" is technisch gezien een aparte vrucht met daarin een zaadje.
Een eikel of een aker is de vrucht van een eik. Het is een noot met één, soms twee zaden. De lengte van een eikel varieert tussen de 1 tot 6 cm en is 0,8 tot 4 cm breed. Meestal duurt het tussen de zes en de 24 maanden voordat een eikel kiemt.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Veel mensen denken dat aardbeien veel suiker bevatten. Maar dat is onterecht! Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen. Ze bevatten vrij veel mangaan en zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat de bloeddruk positief beïnvloedt, de vochtbalans in het lichaam regelt en nodig is voor de spiertrekkingen in ons lichaam.
Geschiedenis. In de bronstijd werd de aardbei al door mensen gebruikt, maar pas vanaf de 14e eeuw werden aardbeiplanten vanuit het wild in tuinen aangeplant. In die tijd werden ze vooral gebruikt als sierplant. De aardbei zoals wij die kennen is ongeveer 200 jaar oud.
Botanisch zijn zowel frambozen, bramen als aardbeien in feite geen bessen: het zijn samengestelde vruchten. En de aardbei is een schijnvrucht. De echte vruchten van de aardbei zijn namelijk de zaadjes, die moet je zien als een soort nootjes.
200 gram per dag
Je zou alleen aardbeien kunnen eten om aan dat advies te voldoen, maar door ook voor andere fruitsoorten te kiezen, krijg je ook andere voedingsstoffen uit fruit binnen. Variatie is waar het om draait, zo zegt ook voedingswetenschapper Liesbeth Smit in een interview met het AD.
Door het warme weer is er een groot aanbod aan aardbeien. Daardoor zijn de prijzen in korte tijd enorm gedaald. Een bakje van 400 gram kost bij veel supermarkten nog geen 3 euro.
Aardbeien
Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Daarnaast bevatten aardbeien ook salicylzuur, wat helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Het eten van aardbeien kan dus bijdragen aan een gezonde, gladdere huid.