Heb je vooral last van koude handen en voeten, dan kan dat te maken hebben met ijzertekort. Vers, onbewerkt vlees zit boordevol ijzer, dat je helpt om de uiteinden van je lijf weer warm te krijgen. Bovendien zit vlees vol gezonde eiwitten, die een belangrijke bron vormen voor warmte en energie.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Bij kou vernauwen de bloedvaten en trekken ze zo klein mogelijk samen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. “Wanneer je dan de warmte ingaat, zetten je bloedvaten zich weer wijd open, wat bij gezonde mensen voor een stevige boost zorgt van de bloedcirculatie en het hele cardiovasculaire systeem.”
Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven in het lichaam. Dit wordt ook wel 'bloedarmoede' genoemd. Hierdoor kunt u zich moe en slap voelen, er bleek uit zien, het snel koud hebben of snel geïrriteerd zijn. Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben.
Er bestaan meerdere oplossingen om de bloedcirculatie te verbeteren en bijgevolg een koud gevoel te verminderen. Hieronder zijn vooral regelmatig bewegen, stoppen met roken, een evenwichtige voeding en een goede hydratatie van belang.
IJskoud water drinken terwijl het buiten koud is, is niet zo aantrekkelijk. Het is daarom veel slimmer om een glas op kamertemperatuur te drinken. Ook kun je ervoor kiezen om een glas water te drinken dat je hebt opgewarmd. Je lichaam hoeft op deze manier minder hard te werken om zijn temperatuur te behouden.
Hou je hoofd, nek en handen warm
Mutsen die wind- en waterdicht zijn geven de meeste warmte. Bivakmutsen beschermen je hele gezicht en zijn het beste bij extreme kou. Wanten geven meer warmte dan handschoenen. Wanten zijn warmer omdat je vingers tegen elkaar aan zitten en de lucht tussen de vingers beweegt.
Draag meerdere lagen losse, lichte kleding in plaats van één zware laag . Buitenkleding moet strak geweven en waterafstotend zijn. Draag een muts, wanten (geen handschoenen) en stevige waterdichte laarzen om uw armen, benen, handen en voeten te beschermen. Bedek uw mond met een sjaal om uw longen te beschermen.
Veel voedingsopties zoals kurkuma, groene groenten, gedroogd fruit en volkoren granen kunnen je de hele dag warm houden. Bovendien zijn deze voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, bevorderen ze de levensduur en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
Eten en drinken
Gezond eten en veel warme dranken drinken gedurende de dag helpt om warm te blijven thuis. Vermijd alcohol - het voorkomt dat uw bloedvaten samentrekken en u lichaamswarmte verliest.
Ga wandelen of joggen . Als het buiten te koud is, ga dan naar de sportschool of doe gewoon wat jumping jacks, push-ups of andere oefeningen binnen. Het warmt je niet alleen op, het helpt ook om je spieren op te bouwen en te behouden, die ook calorieën verbranden en lichaamswarmte produceren.
Draag meerdere dunne lagen in plaats van één dikke laag . Doe een jas, muts, sjaal, handschoenen en warme schoenen of laarzen aan als u naar buiten gaat. Draag kleding van wol of zachte synthetische vezels (katoen is alleen effectief als het kledingstuk droog blijft). Draag 's nachts bedsokken en thermisch ondergoed.
Een goede circulatie helpt warmte gelijkmatig over het lichaam te verspreiden, terwijl een slechte circulatie kan leiden tot kou in bepaalde gebieden. Mensen met minder lichaamsvet kunnen een verminderde bloedsomloop hebben, waardoor ze het sneller koud krijgen.
Hoewel 18 tot 19 graden in huis prima is voor gezonde mensen, is een iets lagere temperatuur van 15 tot 16 graden al ongezond. Bij deze temperatuur neemt het risico op vochtproblemen en schimmelvorming in huis toe.
Of het nu kruidenthee, heet water met citroen of een warme bouillon is , deze dranken helpen je gehydrateerd te blijven, wat essentieel is voor je algehele gezondheid, vooral tijdens de koude maanden.
Verwarmende voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld wintergroente, bevatten minder vocht dan groentes die in de zomer groeien. In verhouding bevatten ze daardoor ook meer voedingsstoffen die je in de winter hard nodig hebt voor een goede weerstand en extra energie om jezelf warm te houden.
Voor een klassiek drankje, probeer een Hot Toddy gemaakt met whisky of brandewijn , heet water, honing en citroen. Of, geniet van iets specialers voor winterdrankjes, zoals glühwein - een traditionele feestdrank gemaakt met rode wijn, kaneelstokjes, verse veenbessen, sinaasappelschijfjes en kruidnagel.
Hoe komt dat? 'Dit heeft te maken met achteruitgang van de kwaliteit van “de thermostaat”, die zit in het brein en wordt langzaam maar zeker minder Page 2 accuraat. Ook is het hart- en vaatstelsel verouderd, en dus werkt minder goed. Daarnaast hebben ouderen minder spieren én bewegen ze minder.
Fruit met verwarmend effect: zijn over het algemeen fruitsoorten met veel suiker en calorieën, zoals rijpe mango's, doerian, druiven, longan, lychees, rambutan, rijpe jackfruit, rijpe bananen, westerse bananen, rijpe papaja's, sinaasappels, passievruchten, rode granaatappels, zoete tamarindes, guaves en alle soorten fruit die verwerkt zijn...
Ook al zit gember boordevol antimicrobiële eigenschappen, de zweetdrijvende en slijmverdunnende werking van gember kan worden toegeschreven aan het verwarmende effect op het lichaam .
Neem een warm bad : Een snelle manier om uw temperatuur te verhogen is door te weken in warm water, of door een warm bad te nemen. Trek warme kleding aan: Als u van buiten naar binnen komt, kan uw kleding nat of nat worden door het winterweer.