Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft. Zodra ze bevroren zijn, kan je de stukjes in een kleinere vershoudbak doen.
Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal.
Om dit te doen, verpak je fruit in hoeveelheden van niet meer dan een halve gallon per stuk, en laat je genoeg ruimte rond elk pakket in de vriezer zodat de koude lucht van vele kanten in contact kan komen met het fruit . Zodra het fruit helemaal bevroren is, herschik je de inhoud van de vriezer zodat het strak verpakt is.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Hygiënisch en goed verpakken de diepvries in
Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld makkelijk stapelbare herbruikbare doosjes of diepvrieszakjes. Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht (maximaal 1 kg). Zo kan de koude sneller tot de kern doordringen en wordt ook vriesbrand vermeden.
Ze vonden meer nuttige voedingsstoffen in de bevroren monsters, in alles van broccoli tot bosbessen. In twee van de drie gevallen bevatten bevroren fruit en groenten hogere niveaus antioxidanten, waaronder polyfenolen, anthocyanen, luteïne en bètacaroteen. Het invriezen van producten vernietigt dus niet de voedingsstoffen .
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Invriezen vertraagt de groei van micro-organismen (d.w.z. bacteriën, schimmels, gisten) die voedselbederf of ziekte veroorzaken . Zodra voedsel ontdooid is, blijven micro-organismen groeien. Invriezen vertraagt ook chemische veranderingen die de kwaliteit beïnvloeden. Natuurlijke enzymen in fruit veroorzaken veranderingen in smaak, kleur, textuur en voedingswaarde.
Schil en hak bananen, verwijder de kern en snijd appels en peren, ontdoe aardbeien van hun schil, ontpit en hak pruimen, mango's en ander steenfruit . Doe ze in afsluitbare boterhamzakjes, in welke combinatie je maar wilt, en leg ze in de vriezer, klaar om te gebruiken wanneer je er zin in hebt.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Of u nu een partij bosbessen invriest om toe te voegen aan uw ochtendpap of een voorraadje seizoensaardbeien aanhoudt om in de herfst jam te maken, bevroren fruit kunt u voor onbepaalde tijd veilig eten. Het is echter raadzaam om het binnen 3 maanden te ontdooien en te eten, zodat het op zijn best smaakt.
Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, nectarines en pruimen en snijd het fruit in stukjes. Laat de stukjes los van elkaar invriezen in een grote bak of op een plaat in de vriezer, zodat er niet één grote klont ontstaat. Vervolgens kan je de stukjes in een passend vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Zoetere appels zoals Fujis of Galas behouden hun smaak beter dan zure varianten, maar elke appel kan prima zes tot negen maanden in de vriezer . Misschien nog belangrijker om in gedachten te houden is dat het invriezen van een appel de textuur verandert, waardoor het vruchtvlees sponsachtiger wordt dan dat van een verse appel.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen genaamd enzymen, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groenten veroorzaken . Deze enzymen moeten worden geïnactiveerd om te voorkomen dat dergelijke reacties plaatsvinden.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Bijna alle fruitsoorten kan je invriezen. Gemiddeld kan je ze 8 tot 12 maanden bewaren. Vries je fruit in wanneer het op z'n best (rijp) is: na het ontdooien rijpt het fruit namelijk niet meer verder. Om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, kan je het met citroensap besprenkelen voordat het in te vriezen.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Maar... het fruit blijft niet oneindig lang veilig. Tekenen dat bevroren fruit bedorven, verrot of bedorven is, zijn onder andere verkleuring (doffe kleur) en een bevroren uiterlijk met witte ijskristallen . Hoewel het nog steeds veilig is om te eten, zal het fruit verslechteren en waarschijnlijk flauw smaken of een vreemde textuur hebben.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.