Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak. Gebruik ghee met mate, zoveel verzadig vet hebben we niet nodig. Verbruik je veel energie door zware fysiek arbeid dan kun je rustig meer ghee aan je maaltijden toevoegen.
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Controleer altijd op schimmel of verkleuring voordat u ghee gebruikt. Het is ranzig geworden. Ranzigheid treedt op wanneer ghee oxideert of te lang wordt blootgesteld aan vocht, hitte, licht of lucht. Ranzige ghee heeft een zure smaak en een onaangename geur en kan er wit uitzien in plaats van geel.
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Als je het zelf maakt, blijft deze botersoort minstens twee maanden goed. Je kunt de geklaarde boter het beste in een potje bewaren, waarbij de deksel losjes op het potje zit. Dan kan de boter blijven 'ademen'. Je kunt het potje gewoon op kamertemperatuur bewaren.
Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ranzige ghee / muffe ghee is niet geschikt voor consumptie, maar kan wel voor andere doeleinden gebruikt worden. Je kunt de geur nog steeds verwijderen met deze truc Voeg gewoon 1 eetlepel wrongel, 4 kruidnagels, 1 kaneel toe, breng het aan de kook. Laat het afkoelen, zeef het en bewaar het .
Het kan ghee bederven omdat het een lichtgevoelig item is en slecht ruikt . Als je vocht in je ghee pot hebt laten binnendringen, kan ghee bederven. Bedorven ghee geeft meestal slechte geuren af. Als je een vochtige lepel hebt gebruikt om de ghee uit de pot te halen, is de kans groot dat de ghee bederft.
Een andere manier is om de ghee te bewaren in een plastic of glazen container, elk materiaal dat geschikt is voor de vriezer . Giet alle ghee in de doos en vries het in. Hierdoor blijft uw ghee langer houdbaar. Dit is een geweldige optie als u ghee in bulk hebt gekocht.
Ghee is een houdbare zuivelolie vanwege het olieachtige vetgehalte. Als u zich afvraagt of u ghee in de koelkast moet bewaren, is het antwoord nee .
De houdbaarheid van pure ghee is onbeperkt als deze correct wordt bewaard. Voor het beste resultaat bewaart u het goed afgesloten op een koele, donkere plek . Vergelijk het met een goede wijn in een kelder. U kunt het lang bewaren, maar de smaak zal in de loop van de tijd veranderen en zich ontwikkelen.
Als er water of onzuiverheden in de ghee aanwezig zijn, kan dit ervoor zorgen dat het vet stolt of kristalliseert, wat resulteert in een witte of troebele verschijning . Het is ook mogelijk dat ghee wit wordt als het in een koude omgeving wordt bewaard of als het niet goed is afgesloten.
Vreemde geur: Als uw ghee een ranzige of zure geur heeft , is dat een duidelijk teken dat het bedorven is. Schimmel of verkleuring: Als u schimmel of ongebruikelijke verkleuring in uw ghee opmerkt, kunt u het het beste weggooien, omdat het besmet kan zijn. Vreemde textuur: Ghee moet een gladde en romige textuur hebben.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Ghee. Als je ghee goed gemaakt is en het verpakt is in een schone, gesteriliseerde pot, kan het, buiten de koelkast, jaren bewaard worden. Bewaar het op een droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij kan komen.
Een ongeopende pot ghee kan op een donkere plek, uit de buurt van zonlicht, op kamertemperatuur (denk aan een keukenkastje) tot negen maanden zonder zorgen worden bewaard. Nadat de pot is geopend, kan deze tot zes maanden in de kast op kamertemperatuur worden bewaard of tot een jaar in de koelkast .
Bewaren. Beste vóór: Zie boven aan kan. Refrigerate na opening en het gebruik binnen 3 maanden.
Ghee houdbaarheid (open pot): De ghee kan tot een jaar bewaard worden en zelfs langer als er geen geur of verandering in uiterlijk is . Echter, een ideale duur om uw ghee op te maken is een jaar. Het moet in de koelkast bewaard worden als de bewaarduur langer is dan drie maanden.
Heb je nog wat oude, muffe desi Ghee? Gooi het niet weg! Verfris het door het te koken met een beetje yoghurt . Houd de verhouding aan van één kilo Ghee op twee eetlepels yoghurt.
Het consumeren van bedorven ghee kan potentiële risico's en bijwerkingen voor uw gezondheid met zich meebrengen. Schimmelgroei of bacteriële besmetting in bedorven ghee kan leiden tot voedselvergiftiging of andere spijsverteringsproblemen. Het is essentieel om voorzichtig te zijn en alle ghee weg te gooien die tekenen van bederf vertoont.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Sommige mensen geloven dat ghee kan helpen om urinezuurniveaus te verlagen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen . Sterker nog, sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge inname van verzadigd vet de urinezuurniveaus daadwerkelijk kan verhogen.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.