De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
De richtlijnen voor opslag in de vriezer gelden alleen voor de kwaliteit : bevroren voedsel dat continu bij -18°C (0°F) of lager wordt bewaard, kan onbeperkt worden bewaard .
Voedsel kan onbeperkt bevroren blijven en is technisch gezien veilig om te eten, omdat bacteriën niet groeien. Echter, na verloop van tijd zal alle bevroren voedsel in kwaliteit achteruitgaan en onaantrekkelijk worden om te eten wanneer het ontdooid wordt . De tijd die nodig is om deze achteruitgang te laten plaatsvinden, verschilt per voedsel.
Als de worst een "uiterste verkoopdatum" heeft, of helemaal geen datum, bewaar hem dan voor de hieronder aanbevolen tijden. Vries worst in als u hem niet binnen de aanbevolen tijden voor koelkastopslag kunt gebruiken. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt bewaard, onbeperkt veilig is .
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Voedsel dat in een vriezer bij nul graden wordt bewaard, is onbeperkt veilig om te eten. Als vlees echter te lang wordt ingevroren, kan het kwaliteit en smaak verliezen . Als u niet zeker weet of vlees nog vers is, kunt u dit bepalen nadat het is ontdooid.
Diepvriesproducten blijven onbeperkt houdbaar .
Extreme temperaturen zijn het veiligst, dus het is het beste om producten in te vriezen tot zeer koude temperaturen. Temperaturen tussen de 20 en 40 graden Celsius laten bacteriën groeien . Er is niets dat je onbeperkt in de vriezer kunt bewaren. De vuistregel is 3 maanden, anders gaan zowel de kwaliteit als de voedingswaarde bergafwaarts.
Steaks kunnen bederven, zelfs als ze ingevroren zijn .
Uw varkensvlees is waarschijnlijk niet veilig om te eten als het vlees zuur ruikt, er geel of grijs uitziet, een slijmerig laagje heeft of in een opgeblazen verpakking zit .
Kijk of het vlees een doffe, grijze kleur heeft.
Hoewel het normaal is dat er een beetje verkleuring ontstaat aan de randen van uw vlees, kan het zijn dat uw biefstuk bedorven is als deze een gelijkmatige grijze kleur heeft.
Diepvriesproducten zijn onbeperkt veilig. Voor de beste kwaliteit moeten verse varkensgebraad, biefstukken, karbonades of ribben binnen vier tot zes maanden worden gebruikt; vers gemalen varkensvlees, varkenslever of verschillende soorten vlees moeten binnen drie tot vier maanden worden gebruikt; en zelfgekookt varkensvlees; soepen, stoofschotels of ovenschotels binnen twee tot drie maanden.
Als u merkt dat de datum op de verpakking van diepvriesvoedsel al is verstreken, vraagt u zich misschien af of dat voedsel nog veilig is om te eten. Het goede nieuws is dat u diepvriesvoedsel kunt eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken — hoewel in sommige gevallen de smaak, kleur of textuur in kwaliteit kan zijn afgenomen (1).
Alle bevroren vis of schelpdieren zijn onbeperkt houdbaar ; de smaak en textuur zullen echter afnemen na langdurige opslag. Voor de beste kwaliteit, vries (0 °F / -17,8 °C of lager) gekookte vis in tot 3 maanden. Bevroren rauwe vis kan het beste binnen 3 tot 8 maanden worden gebruikt; schelpdieren, 3 tot 12 maanden.
Voor soepen en bouillons, bewaar tot 5 dagen in de koelkast, behalve vissoepen, die tot 3 dagen bewaard kunnen worden. Voor soepen, bewaar tot 3 maanden in de vriezer, en voor bouillons, bewaar tot 6 maanden in de vriezer .
Als voedsel goed is ingevroren, kunt u het onbeperkt eten . Na verloop van tijd kan de smaak en textuur echter wel achteruitgaan.
Bevroren restjes blijven lang goed . Maar ze smaken meestal beter als ze binnen 3 tot 4 maanden worden opgegeten.
Dat gezegd hebbende, zolang voedsel continu bij -18 graden Celsius of kouder wordt bewaard, is het altijd veilig om te eten .
Hoewel voedsel dat goed in de vriezer wordt bewaard, onbeperkt veilig is om te eten, raadt de USDA aan om bevroren spek binnen vier maanden te gebruiken . Voorkom vriesbrand door de ongeopende verpakking in een laag aluminiumfolie te wikkelen (en label het met de datum).
Volgens de FSIS-USDA-richtlijnen is kip, indien continu bevroren, onbeperkt veilig , dus na het invriezen is het niet belangrijk of de verpakkingsdatums verlopen. Voor de beste kwaliteit, smaak en textuur, bewaar je hele rauwe kip in de vriezer tot een jaar; delen, 9 maanden; en giblets of gemalen kip, 3 tot 4 maanden.