Boter beschimmelt niet snel, toch kun je het niet oneindig bewaren. Schimmel zul je niet snel in je boterkuipje aantreffen. Wel kan er chemisch bederf optreden: door een reactie met zuurstof wordt de boter ranzig. Hoe dat precies zit, vertellen twee deskundigen.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
De boterindustrie heeft voortdurend te maken gehad met de mogelijkheid dat er schimmel op boter, wikkels of verpakkingen zou kunnen verschijnen voordat de boter de consument bereikte. Het beschimmelen van boter is absoluut geen nieuw probleem, en er is ook geen reden om aan te nemen dat het tegenwoordig vaker voorkomt dan vijftig jaar geleden .
Boter kan ook gaan schimmelen. Er zitten dan zwarte stippen op de boter. Beschimmelde boter kun je niet meer te eten. Tegenwoordig verkoopt men ook een mengsel van roomboter en margarine in de winkel.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Zo weet je of het bedorven is
Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Onbeschermd blijft je boter één week goed. Gebruik je een botervloot om je boter in te bewaren, dan houdt-ie het wel twee weken uit. Dit komt omdat je 'm beschermt tegen vocht en zuurstof, wat de boter sneller laat bederven.
Als u rauwe boter in de boterbel gebruikt, kunt u deze in de winter slechts een week en in de zomer een paar dagen laten staan. U moet uw boterbel wassen in heet water en zeep wanneer alle boter is gebruikt voordat u er meer boter in doet, anders kan het gaan schimmelen (vooral als u geen zout in uw water gebruikt).
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Volg het bewaaradvies op de verpakking en hou de houdbaarheidsdatum in het oog zolang de verpakking gesloten is. Zodra je de verpakking hebt opengemaakt blijft boter ongeveer 1 maand goed in de koelkast. Boter die zuur smaakt en ruikt of donker verkleurd is, is ranzig en dus niet meer goed.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is. Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Bewaar in de koelkast in een plastic of glazen container met een goede deksel. De opgeklopte boter is stabiel en zou tot 10 dagen goed moeten blijven, hoewel het iets harder zal worden naarmate het langer staat.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Pas als je goed kijkt zie je het: schimmels. Gelukkig word je van beschimmeld brood niet ziek. Dit komt omdat de schimmelsporen niet giftig zijn waardoor je geen voedselvergiftiging kunt krijgen. Zelfs als je kampt met gezondheidsproblemen of je bent zwanger, hoef je je geen zorgen te maken.
Zwarte schimmel groeit goed in vochtige omgevingen en kan symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen en ademhalingsproblemen. Je moet de oorzaken van zwarte schimmel aanpakken en effectieve oplossingen vinden om schimmelgroei te voorkomen en de gezondheid van bewoners te beschermen.