Bier en gezondheid De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in 2017 om niet meer dan één alcoholische unit per dag te nuttigen. In andere landen is dat anders. Bekijk de alcoholrichtlijnen voor verschillende landen . Bier is hetzelfde als de meeste dingen, als je er namelijk té veel van neemt wordt het ongezond.
De Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
Alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Het advies vanuit de Richtlijn goede voeding (2015) van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Met 1 glas wordt 1 standaardglas bedoeld, oftewel niet meer dan 100 ml wijn, 250 ml bier of 35 ml sterke drank.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Na lange tijd stevig drinken, kan leververvetting ontstaan. Als je niet ingrijpt, leidt dat tot ontstekingen, beschadigde levercellen (levercirrose) of zelfs leverkanker. Diabetes type 2. Omdat in bier koolhydraten zitten die je bloedsuiker verhogen, kan langdurig te veel alcohol drinken leiden tot diabetes type 2.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden.
Hoeveel bier per persoon op een feestje? Een goede vuistregel is om te rekenen op ongeveer één tot twee biertjes per uur per gast. Als je een feest voor 30 personen organiseert dat vier uur duurt, heb je dus ongeveer 120 tot 240 biertjes nodig.
Overmatig drinken: het drinken van meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen) of meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen)
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag [1]. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.
Roken wordt gezien als de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van kanker. Roken in combinatie met het drinken van alcohol geeft een extra hoog risico op kanker. Dit risico is hoger dan we zouden verwachten op basis van de risico's van roken en drinken afzonderlijk [1, 2].
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Er bestaat geen veilige hoeveelheid. Wil je geen risico lopen, dan drink je best geen alcohol. Hoe minder je drinkt, hoe kleiner het risico. Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week.
Dagelijks alcohol drinken is slecht voor de gezondheid. De gevolgen van dagelijks alcohol drinken kunnen zijn: Het verhoogt het risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid. Het heeft vaak negatieve gevolgen voor je relaties.
Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken.
Verbranding van alcohol levert 7 calorieën per gram op. Dat is bijna net zo veel als vet (9 kcal) en meer als suiker, 1 gram suiker bevat namelijk 4 kcal. Alcohol is dus een 'dikmaker', om twee redenen: Het vrij hoge caloriegehalte van de alcohol zelf en daar bovenop, de toegevoegde suikers in de drank.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).
Wat is zwaar drinken? De onderstaande patronen worden beschouwd als "zwaar" drinken, 16 , 17 wat de kans op AUD en andere alcoholgerelateerde schade aanzienlijk vergroot: Voor vrouwen: 4 of meer drankjes op een willekeurige dag of 8 of meer per week . Voor mannen: 5 of meer drankjes op een willekeurige dag of 15 of meer per week.
De totale Amerikaanse bierconsumptie per volwassene van 21 jaar en ouder is ongeveer 28,2 gallons per persoon per jaar. Als we deze getallen verder uitsplitsen, consumeert de gemiddelde volwassene van 21 jaar en ouder ongeveer 10 ounces per dag, of ongeveer één sixpack per week.
Het Guinness Book schuwt sommige van deze records vanwege de gevaren die ermee gepaard gaan. Het is gedocumenteerd dat Andre the Giant ooit 119 12 ounce biertjes in zes uur dronk (ongeveer 11 gallons).
Kenmerken van een verslaving
Als je zes of meer van de punten herkent, dan gaat het om een ernstige alcoholverslaving. Je drinkt meer of vaker dan je eigenlijk wilt. Je wilt wel stoppen, maar het lukt steeds niet. Je bent veel tijd kwijt aan het kopen van alcohol, het drinken zelf en aan de katers.
Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen geldt de grens van 14 glazen per week. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.