De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Hoewel chips en chocolade allebei heerlijke smaken bieden, verschillen ze aanzienlijk in hun voedingsprofielen, waarbij chocolade doorgaans meer suiker en verzadigde vetten bevat, terwijl chips meer ongezonde vetten kunnen bevatten . Dit onderscheid is belangrijk wanneer u gezondere snackkeuzes probeert te maken.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Op dezelfde manier zal het eten van chips elke dag het risico op negatieve gezondheidseffecten vergroten (niet zo erg als roken, let wel), maar het garandeert niet dat u negatieve gevolgen zult ervaren. Een ander probleem – ja, er zijn meer problemen – met voeding is dat we niet geïsoleerd eten.
De minst ongezonde chips volgens een diëtist
“Wil je wel een bakje chips eten, maar ga je liever voor calorie-armere chips, dan kun je het beste voor een oven baked chips- of een light variant gaan”, stelt Van der Kruk. “Daar zit vaak minder olie in, waardoor die chips minder calorierijk is.”
Er zit: 255 kilocalorieën in chocolade tegenover 280 kilocalorieën in naturelchips. 13 gram vet in chocolade tegenover 17,5 gram in naturelchips, waarvan 9,5 gram verzadigd vet in chocolade tegenover 5,5 gram in naturelchips.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het enige verschil tussen hen is dat de calorieën in chocolade voornamelijk afkomstig zijn van suiker en verzadigde vetten. Terwijl de calorieën in koekjes afkomstig zijn van zetmeel en mono-verzadigde vetten. Koekjes zonder zoutgehalte kunnen dus als iets gezonder worden beschouwd dan chocolade .
Zowel chips als biscuits kunnen veel calorieën, vet en natrium bevatten. Chips bevatten echter vaak meer van deze voedingsstoffen dan biscuits . Bovendien worden veel chips gefrituurd en kunnen ze toegevoegde conserveringsmiddelen en kunstmatige ingrediënten bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in overmaat worden geconsumeerd.
De review van de Eatwell Guide eerder dit jaar plaatste chips en snacks in een subsectie buiten de hoofdgids. Dit komt omdat chips niet nodig zijn als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, en de belangrijkste voedingsstof die ze leveren energie is. Met dit in gedachten, moeten we chips en snacks zien als een incidentele traktatie .
Mogelijke gevolgen van overmatige chipsconsumptie zijn: Overgewicht en obesitas, door inname van overmatig veel vet en koolhydraten. Verhoogde bloeddruk, onder meer door de hoge hoeveelheid zout in een chipje. Verhoogd cholesterolgehalte.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën tussen beide snacks. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de voedingswaarden van de snacks verschillen nogal. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram.
Gezonde snacks zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Voorbeelden van gezonde snacks: fruit, snackgroente, noten, hüttenkäse, olijven, een gekookt ei of een rijstwafel met avocado, hummus of gerookte zalm.
Voorbeelden van gezonde snacks: Bruine boterham, (volkoren) beschuit, cracker of toast met licht beleg. Vers fruit zonder toegevoegde suiker of siroop: een stuk vers seizoensfruit, een schaaltje fruitsalade, een fruitbrochette, een handvol gedroogd fruit of eens een smoothie ter afwisseling.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
Geen gezonde koekjes
Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van. Door zo af en toe een koekje te eten, kun je jezelf er echt mee verwennen en geniet er veel meer van.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan.
Beter dan chips: noten
Een handje nootjes is superlekker, maar wacht even met de zak openscheuren. Noten zijn gezond en bevatten waardevolle eiwitten en vetten. Dan hebben we het wel over ongezouten, ongebrande noten. Niet de gefrituurde (want dat is wat de notenboer ermee doet).
Het advies is om maximaal 6 gram per dag binnen te krijgen. De meeste mensen in Nederland krijgen al te veel zout binnen. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen.