Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
Hoe maak je 100% pindakaas weer smeuïg? - Quora. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
Pindakaas is een vloeistof. We hebben gezegd wat we zeiden. Pindakaas is technisch gezien een Bingham Plastic (een subset van niet-Newtoniaanse vloeistoffen), maar volgens ASTM D4359-90 wordt het geclassificeerd als een vloeistof, niet als een vaste stof. De TSA beschouwt de notenpasta als een vloeistof, maar is onbeperkt als het een sandwichingrediënt is .
Volgens de wetenschappelijke definitie is pindakaas inderdaad een vloeistof .
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Hoe dan ook, als je je natuurlijke pindakaas in de koelkast bewaart, blijft de olie beter opgenomen na het roeren. Als je liever een vloeibare, druipende consistentie hebt, bewaar je je pindakaas dan buiten de koelkast.
Doe de pindakaas in de blender of keukenmachine.
Voeg twee eetlepels water toe per eetlepel pindakaas. Voor een romigere consistentie kun je melk gebruiken in plaats van water. Als je een hartige saus maakt, kun je de andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld sojasaus, gebruiken in plaats van water.
Pindakaas is zeer vergevingsgezind en kan gemakkelijk dikker of dunner worden gemaakt door water en/of warmte toe te voegen .
De pindakaas is ranzig of ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
100 gram pindakaas levert 597 calorieën en bestaat uit 51% vet, 22% eiwit, 22% koolhydraten (waarvan 5% voedingsvezels) en 1% water (tabel).
Een ongeopende pot pindakaas kan langer dan een paar jaar bijgehouden worden, maar na een tijd zal de olie zich afscheiden van de rest van het goedje waardoor de pindakaas kan uitdrogen en de smaak verloren kan gaan. Je eet het lekkere broodbeleg dus best binnen de 2 jaar na je aankoop op.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder. Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
Smeerbaar is ook vloeibaar
Vloeibaar is een brede term: je deodorant valt er onder, haargel, mascara, maar dus ook pindakaas. En ja, ook met hele stukjes pinda erin, is dat het geval. Smeerbare producten - of dat nou satésaus of jam is - zien we als vloeibaar. Voor alle vloeistoffen gelden dezelfde regels.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Omdat natuurlijke pindakaas wordt geproduceerd zonder gehydrogeneerde oliën, smelt het bij kamertemperatuur. De oplossing is eenvoudig: bewaar uw natuurlijke pindakaas in de koelkast en u kunt er meteen van smullen!
Als de pindakaas niet zo romig is als je zou willen, voeg dan de olie toe, een theelepel per keer! Een beetje olie maakt een groot verschil, dus voeg niet te veel toe. Omdat ze hun eigen olie afgeven, is het toevoegen van water een no-go . Olie en water mengen niet goed, dus water toevoegen zal er alleen maar voor zorgen dat je pindakaas stopt met smaken.
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water op notenboter en voeg meer water toe indien nodig, totdat de saus de gewenste consistentie heeft . Je wilt hem dunner om te besprenkelen en dikker om te dippen.
"De gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie die je in andere merken ziet, wordt toegevoegd om de boters romiger te maken en de houdbaarheid te verlengen . Daarom kunnen sommige notenpasta's die je in de schappen ziet een jaar meegaan zonder te bederven!" zegt ze.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Daarnaast bevatten pinda's antioxidanten zoals resveratrol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van spierontstekingen na inspanning. Pindakaas op volkorenbrood: Smeer pindakaas op volkorenbrood als een smakelijke en voedzame pre- of post-workout snack.