En dat is zeker niet vreemd. In chocolade zit het stofje fenylethylamine, dat belangrijk is voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een goed humeur, dat verklaart direct waarom je van een stuk chocolade zo blij kunt worden.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Ook bevat chocola magnesium, een stof die ervoor zorgt dat krampen minder heftig worden, dus ook kramp in de baarmoeder. Door de schommelingen in hormonen krijg je ook zin in koolhydraten, die ook in chocolade zitten. Dit alles zorgt ervoor dat het heel logisch is dat je zin krijgt in chocola tijdens je ongesteldheid.
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van chocolade de productie van endorfine stimuleert, een hormoon dat geassocieerd wordt met een gevoel van vreugde of tevredenheid. Bovendien kan chocolade bij veel mensen een gevoel van warmte en comfort opwekken dat stress kan verlichten.
Chocolade – of de cacao in chocolade – staat bekend als zinnenprikkelend middel, die ervoor zorgt dat jouw libido een boost krijgt. In chocolade zit het stofje fenylalanine: een liefdespeptide dat je lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt. Wanneer je chocolade eet, schiet de productie van dit stofje omhoog.
Bruine rijst: bruine rijst bevat onder andere zink. Dit mineraal heeft een gunstig effect op je libido. Avocado: avocado's bevatten een hoog gehalte aan foliumzuur, dat de bloedcirculatie bevordert. En een verhoogde bloedcirculatie kan dan weer je zin in seks verhogen.
Iets met geiten Allereerst is chocola zelf een afrodisiacum, oftewel een middel dat je sex drive verhoogt. Dit geldt alleen voor pure chocolade, omdat het cacaogehalte hierbij het hoogst is.
Chocolade bevat ook fenylalanine, een voorloper van de neurotransmitter dopamine. Dopamine helpt stemmingscognitie te ondersteunen (3) en reguleert het hormoon prolactine . Een hoog prolactinegehalte kan de hormonen van de menstruatiecyclus onderdrukken.
Verbetering van de stemming : Er is een reden waarom veel vrouwen naar chocolade grijpen op stressvolle dagen of wanneer ze hun stemming willen verbeteren. Pure chocolade bevordert de afgifte van endorfines, de natuurlijke 'feel-good'-chemicaliën van het lichaam, en zorgt voor een natuurlijke stemmingsboost. Rijk aan ijzer: Pure chocolade is een bron van non-heemijzer.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten. Uit ervaring blijkt dat een vrouw die rust, liefde, aandacht en warmte krijgt tijdens haar 'winterperiode', haar batterijen weer volledig kan opladen.
Je kunt het beste gaan voor kruisbloemige- en bladgroenten (zoals kool, spruitjes en broccoli) in plaats van zetmeelrijke groenten (waaronder aardappels, pompoen en erwten). Magnesium: magnesiumrijk eten helpt tegen menstruatiepijn (krampen), verbetert je slaap en helpt om je meer ontspannen te voelen.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Bij vrouwen lijkt het verlangen naar chocolade, volgens talrijke studies, samen te hangen met hormoonveranderingen (menstruatie, zwangerschap etc.). Vrouwen hebben ook last van een daling van serotonine in de week voor de menstruatie, wat leidt tot een daling van andere hormonen in hun systemen, wat op zijn beurt leidt tot een verlangen naar chocolade.
Het is gebruikelijk dat hormonale veranderingen chocoladetrek veroorzaken. " Hormonale veranderingen die het gevolg kunnen zijn van stress, menstruatie of zwangerschap kunnen redenen zijn waarom mensen chocolade willen, maar het is waarschijnlijker dat ze zin hebben in een heerlijk voedsel met veel suiker en vet ", zegt Haar.
Voedingstekorten veroorzaken chocoladetrek
Volgens experts ervaar je chocoladecravings wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld, wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, dan stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat je verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
Tijdens het eten van chocolade, wordt er een stofje genaamd fenylethylamine aangemaakt. Dit is hetzelfde stofje dat vrijkomt in je hersenen wanneer je verliefd wordt. Dit lekkernij verbetert dus je stemming, waardoor jij je bijvoorbeeld ook tijdens de menstruatie jezelf gelukkig voelt.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Flavonoïden en de gezondheid van de hersenen
Onderzoek heeft aangetoond dat de flavonoïden in cacao de bloedstroom naar de hersenen kunnen verbeteren, ontstekingen kunnen verminderen en zelfs de groei van nieuwe neuronen kunnen bevorderen . Deze factoren kunnen bijdragen aan verbeterde cognitieve functies, geheugen en algehele gezondheid van de hersenen.
Chemicaliën die de hersenen vrijgeven
Er zijn vier chemicaliën bekend die door de hersenen worden vrijgegeven bij het eten van chocolade: endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine . Deze chemicaliën worden door neuronen gebruikt om met elkaar te communiceren.
Onderzoek toont aan dat het eten van chocolade je echt een goed gevoel geeft, wat een positieve invloed heeft op stressniveaus, geheugen en stemming . Het is dus geen verbeelding: chocolade eten is een effectieve manier om te ontspannen. Pure chocolade zit boordevol flavonoïden en antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid van het hart.
Wetenschappelijk onderzoek
Ze ontdekten dat de oester zeer rijk is aan een zeldzaam soort aminozuur, dat een kettingreactie teweeg brengt waardoor de productie van testosteron bij mannen en progesteron bij vrouwen wordt verhoogd.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.