Aan de sappig rode kleur merk je dat ze plukrijp zijn.
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur.
Als er teveel meststof vrijkomt bij de wortels, verbranden ze en worden de randen van de bladeren bruin. We zien dit vaak gebeuren bij aardbeiplanten in potten als er bemeste tuinaarde wordt gebruikt óf wanneer er teveel verse mest door de grond is verwerkt.
Als uw bessen bruine vlekken krijgen bij warm en nat weer, hebt u waarschijnlijk leerrot . Dit is een schimmelinfectie die de vlekken veroorzaakt en het fruit taai maakt. Anthracnose vruchtrot. Nog een schimmelinfectie, deze veroorzaakt cirkelvormige deuken op de bessen.
Hun rode kleur hebben aardbeien te danken aan een groep stoffen, antocyaninen geheten. Net als het oranje caroteen in wortels en het groene chlorofyl van bladeren zijn het plantaardige kleurstoffen. Wanneer de aardbeien nog onrijp zijn, zorgt het chlorofyl in de cellen van de vrucht ervoor dat hij bleekgroen is.
Aardbeien: het beste geplukt als ze helemaal tot aan de punt helder/donkerrood zijn (kijk ook onder de rand!). Laat de steeltjes eraan zitten voor een langere houdbaarheid. De smaak moet zoet en sappig zijn. Frambozen: het beste geplukt als ze helemaal tot aan de punt en ook aan de achterkant donkerrood zijn.
Aardbeien Selectie
Kies bessen met een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene doppen . Aardbeien moeten altijd gekoeld en droog bewaard worden tot vlak voor het serveren. Spoel de bessen af onder koud water, met de groene steeltjes nog intact.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aardbeien zijn net snoepjes, maar vormen wel degelijk een goede aanvulling in je dagelijkse eetpatroon. “Net als veel andere fruitsoorten bevatten aardbeien veel nuttige stoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze weinig calorieën”, legt de diëtist uit.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Stoffen genaamd anthocyanen geven aardbeien hun weelderige rode kleur . Dezelfde in water oplosbare pigmenten kleuren ook sommige herfstbladeren rood. Studies hebben meer dan 25 verschillende anthocyanen in aardbeien geïdentificeerd, waarbij de niveaus variëren afhankelijk van de variëteit.
Als uw aardbeien niet zoet zijn, kijk dan naar uw huidige grondcondities . Aardbeien doen het het beste in goed gedraineerde, vruchtbare en licht zure grond. Deze planten leveren over het algemeen meer op en zijn zoeter als ze worden gekweekt in met compost verrijkte, zanderige grond.
Bepaalde pesticiden kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Een team dat rapporteert in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van de American Chemical Society heeft ontdekt dat twee veelvoorkomende fungiciden voor aardbeien cellulaire mechanismen kunnen beïnvloeden, waardoor bessen ontstaan met een gedempte smaak en zoetheid, en een lagere voedingswaarde .
Aardbeienplanten produceren kleinere hoeveelheden suikers als het weer koel en bewolkt is. Als gevolg hiervan zijn de bessen niet zo zoet als het weer koel en regenachtig is in mei en juni. Lederrot, veroorzaakt door een schimmelziekte, kan een probleem zijn bij nat weer . Geïnfecteerd fruit heeft een leerachtige textuur en een bittere smaak.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Een beschimmelde aardbei kan er verkleurd uitzien, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is het, als u schimmel ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft het zich niet verspreid naar de hele tros. Als dat zo is, kunt u die rotte aardbeien gewoon weggooien en genieten van de overgebleven bessen .
Naarmate het fruit rijpt, neemt de AAT-activiteit toe . Het zijn de cultivars met de hoogste AAT-activiteit die de meeste ester produceren en dus de sterkste geur hebben.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.