Kies daarom voor onbewerkte voedingsmiddelen: onbewerkt vlees, onbewerkte kip, onbewerkte vis en verse groente of diepvries groente zonder toegevoegd zout. U weet dan zeker dat er geen zout aan is toegevoegd. U kunt het eten zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Met voeding en leefstijl kan je ervoor zorgen dat de achteruitgang van de nieren vertraagt! Gezonde voeding is de basis. Kies voor extra veel groenten, 2 stuks fruit en kies waar kan voor volkorenproducten. En kies vaker voor peulvruchten of andere plantaardige eiwitbronnen, wekelijks vette vis en minder (rood)vlees.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Aan groente in blik of pot en bewerkte diepvriesgroenten, zoals spinazie à la crème is zout toegevoegd. Zij zijn dus minder geschikt om te gebruiken. Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout en zeezout bevatten evenveel zout als 'gewoon' keukenzout.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
Kortom: tomaten zijn een andere vrucht met een hoog kaliumgehalte die waarschijnlijk beperkt moet worden in een dieet voor nierpatiënten. Verwerkte voedingsmiddelen kunnen een belangrijke component van natrium in de voeding zijn.
Komkommer bevat heel veel water (96%). De grote hoeveelheid water in komkommer zorgt ervoor dat de afvalstoffen in het lichaam makkelijk worden afgevoerd. Verder houden komkommers je nieren in top vorm. Ze verminderen namelijk het niveau van urinezuur in je lichaam, en dit is gunstig voor je nieren.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Visolie bleek de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Visolie wordt omgezet in signaalstoffen, zoals prostaglandinen, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Kies daarom voor onbewerkte voedingsmiddelen: onbewerkt vlees, onbewerkte kip, onbewerkte vis en verse groente of diepvries groente zonder toegevoegd zout. U weet dan zeker dat er geen zout aan is toegevoegd. U kunt het eten zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen.
Rode paprika's hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet. Deze smakelijke groenten zijn een uitstekende bron voor vitamine C, vitamine A. Vitamine B6, foliumzuur en vezels.
Groene groentes zoals boerenkool en spinazie zijn erg gezond maar bevatten veel kalium wat minder goed is voor de nieren. Ook de mineralen mangaan en calcium en vitamine K zitten met een gezonde hoeveelheid in rucola. Voor de gezondheid van de botten zijn deze mineralen en vitamine erg belangrijk.
Hoge bloeddruk en diabetes zorgen voor extra risico op nierschade. Schade aan je nieren kan hoge bloeddruk veroorzaken. En andersom kan hoge bloeddruk (ernstige) nierschade veroorzaken. Dat versterkt elkaar dus.
Het in cranberry aanwezige hippuronzuur heeft een bacteriostatische werking en wordt door sommige onderzoekers verantwoordelijk gehouden voor de werking tegen cystitis en/of ontstekingen van de nieren en urinewegen.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
De meeste noten bevatten veel fosfor en worden niet aanbevolen voor mensen die een nierdieet volgen. Macadamianoten zijn echter een heerlijke optie voor mensen met nierproblemen. Ze bevatten veel minder fosfor dan populaire noten als pinda's en amandelen.
Bij een nierziekte is het vooral belangrijk om er rekening mee dat er in chocola veel kalium zit. En als u denkt dat u met witte paaseitjes veilig zit omdat hier geen cacao in zit: in witte chocola zit ongeveer net zoveel (vaak zelfs iets meer!) kalium dan in melk- of pure chocolade!
Gezonde eigenschappen van peterselie:
Werkt vochtafdrijvend en stimuleert het lichaam afvalstoffen af te voeren. Ook helpt het nierstenen te voorkomen; Balanceert de hormoonhuishouding en suikerspiegel; Peterselie is rijk aan vitamine K, B11, C en provitamine A.