Zodra de jonge zaailingen de dikte hebben van een potlood moeten ze worden overgeplant op een andere plek. Knip ongeveer 1/3 van het bovenste, groene gedeelte van het plantje af en ongeveer 1/3 van de wortels aan de onderkant. Dit om de groei van de wortels te stimuleren.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien. Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.
Een prei groeit het beste op grond die diep losgemaakt is. De wortels van de prei zitten in de bovenste 25 centimeter voor 65% in de grond. Daarna krijg je een laag van 25% die tussen de 25 en 50 centimeter diep in de grond zit. 10% van de wortels zitten lager dan 50 centimeter in de aarde.
Om preiplanten succesvol te telen zal je de prei regelmatig moeten bemesten met mest met een hoog stikstofgehalte. Preiplanten hebben de mest nodig om de bladeren te laten groeien. Er zijn drie soorten prei: zomerprei, herfstprei en winterprei.
Na de bloei laat je de prei staan. Pas als alle bloemetjes zijn uitgebloeid en de bloemen verdord zijn, kan je deze geheel afknippen. Je kunt de zaden dan makkelijk uit de bloemetjes schudden.
Als uw prei begint te bloeien, verwijder dan zo snel mogelijk de stengel, terwijl de knop nog groen en goed gesloten is .
Sommige tweejarige gewassen (die in het eerste jaar groeien en in het tweede jaar bloeien), zoals uien, prei, wortelen en bieten, kunnen in het eerste jaar al bloemen krijgen. Dit komt door onstabiele weersomstandigheden vroeg in het seizoen en gebeurt meestal na een langdurige koude periode, vaak tijdens de voortplantingsfase .
Gooi jij ook altijd het groen van je prei weg? Zonde, want je kan het nog gebruiken in heel wat lekkere recepten. We geven je enkele tips en ideeën. Het groen van je prei is nog perfect eetbaar.
Aangezien Prei echter veel stikstof nodig heeft, is het over het algemeen een veilige gok om stikstofrijke meststoffen te gebruiken. Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Biologische tuinders zouden moeten werken met rijke, afgewerkte compost. Strooi kalk als uw grond te zuur is (een pH onder 6,0). Als u commerciële meststof gebruikt (wij raden 10-20-10 aan), verdeel dan 1/2 kopje meststof per 10 lineaire voet rij en graaf grondig in de bovenste 4-6 inch grond .
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Over het algemeen kun je prei in de herfst en winter in de grond laten zitten totdat je ze wilt eten. Maar als ze dreigen te gaan bloeien, denk dan nog eens goed na... zodra een prei doorschiet, wordt het binnenste vruchtvlees erg taai en vrijwel oneetbaar .
De standaardmaat voor het oogsten van prei is wanneer de stengelbreedte groter is dan één inch . Sommige kleinere variëteiten rijpen bij een diameter van een halve tot driekwart inch. Een kwaliteitsprei moet een stevige, witte stengel hebben die langer is dan drie inch.
Als uw prei te dun is, is de meest voor de hand liggende oorzaak crowding . Dit gebeurt bij het verspreiden van zaden of als u sets te dicht op elkaar plant. Omdat de plant wordt gekweekt voor de ondergrondse stengel, heeft deze duidelijk wat ruimte nodig. U moet prei 6 inch (15 cm) uitdunnen.
Wordt de prei pas in januari – februari geoogst, dan gebruik je in het najaar best een traagwerkende stikstofmeststof. Een najaarsbemesting kan bijvoorbeeld met Sulfammo. Dit is een traagwerkende meststof waarin ook zwavel zit.
Zaaien en planten
Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Kolen maar ook sla, spinazie, selder en prei groeien het best met wat extra kalk.
Door het hoge gehalte aan stikstof is deze meststof uiterst geschikt voor aan het begin van een teelt en gedurende de volledige teelt van bladgewassen zoals prei, salade, etc.
De bol eindigt op een punt, vaak met wortels er nog aan. De bollen en lichtere groene bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. De donkergroene bladeren zijn veel taaier en moeten samen met de wortels verwijderd worden voor het eten of koken .
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Prei is te oogsten in de maand oktober. Als je merkt dat de steel nog niet dik genoeg is, moet je de prei nog even door laten groeien. Vergeet de prei niet aan te aarden aan het begin van de maand. Dit zorgt voor de herkenbare witte onderkant van de prei.
Als u van plan bent om een winteroogst prei te kweken, plan dan om ze in het vroege voorjaar te oogsten , omdat ze vrij snel zullen doorschieten als de warme temperaturen arriveren. Naast het weer is te veel kunstmest waarschijnlijk de op een na grootste oorzaak van doorschietende prei.
Daarnaast kunt u ongeveer de helft van de bovenste bladgroei afknippen, wat het waterverlies van de prei zal verminderen zodra deze is geplant . Dit is niet essentieel, maar door de prei op deze manier voor te bereiden op het planten buiten, wordt het gemakkelijker om te planten en krijgt het een goede start.
Prei die in het voorjaar blijft groeien, zal zaad produceren en kan het begin zijn van een zichzelf in stand houdend preibed. Prei die in bloei blijft, kan ook bolletjes produceren aan de basis van de planten. Deze kunnen worden gescheiden en gebruikt om een nieuwe oogst te vermeerderen.